Luxemarkt wankelt: diamantprijzen crashen tot pre-COVID-niveaus, prijzen voor tweedehands Rolex horloges op nieuw dieptepunt in zes maanden

Richemont, de eigenaar van onder andere Cartier en Van Cleef & Arpels, meldde in het tweede kwartaal een verrassende omzetdaling. En dat is geen goed signaal: een haperende vraag op de markt voor luxegoederen is een onheilspellend teken van een verzwakkende consument.”

Naast Richemont kampt LVMH met problemen nu de Amerikaanse luxemarkt in het tweede kwartaal flink achteruitboerde. Het verhaal van de zogenaamde ‘sterke Amerikaanse consument’ kraakt in al zijn voegen. Dit komt omdat consumenten zijn gehavend door twee jaar van negatieve reële loongroei, waardoor sommigen gedwongen worden hun spaargeld aan te spreken terwijl ze de creditcardschulden opstapelen om de eindjes aan elkaar te knopen. Bovendien staan de rentetarieven op het hoogste punt in 22 jaar, en de meest recente opiniepeiling van de Senior Loan Officers over bankleningenpraktijken toont zelfs nog strengere normen voor bankleningen aan. De banken zijn dus nog minder geneigd om geld te lenen. Wat wijst op minder gunstige economische vooruitzichten voor de VS in de komende kwartalen.

Gezien al deze factoren is het logisch waarom de diamantprijzen zijn ingestort tot pre-Covid-niveaus. De laatste gegevens van de Diamond Index via International Diamond Exchange laten zien dat de index op 1 augustus op 116,12 stond en de bodem van 116,26 op 24 maart 2020 doorbrak.

Ook de markt voor tweedehands luxe horloges moet nog een dieptepunt vinden.

De Bloomberg Subdial Watch Index, die de prijzen voor de 50 meest verhandelde horloges op basis van waarde op de secundaire markt bijhoudt, blijft dalen en viel terug onder het zesmaandelijks ondersteuningsniveau van ongeveer $ 35.762, en drukt nu ongeveer $ 35.271 af. De index is met 41% gedaald sinds hij in maart 2022 piekte rond $60.600.

Burberry en Prada melden ook een afnemende vraag op de Amerikaanse markt. Zonder stimuleringsmaatregelen is er geen sprake meer van een boom in luxegoederen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *