Politieke situatie in Duitsland wordt steeds zorgwekkender: AfD wil einde aan oorlog in Oekraïne

De steeds populairder wordende rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) wordt een groot probleem in Duitsland. Deze partij, opgericht in 2013, was aanvankelijk een nogal exotische onderneming van een groep economen en universiteitsprofessoren die zich verzetten tegen het toenmalige beleid van Angela Merkel ten aanzien van de crisis in de eurozone.

Na een decennium van isolatie op het politieke toneel, als gevolg van de gevolgen van de migratiecrisis, het restrictieve beleid van Berlijn ter bestrijding van de pandemie, de inflatie en de sociale en economische kosten van een streng klimaatbeleid, verklaart momenteel een op de vijf kiezers zich bereid AfD te steunen . In de oostelijke landen van Duitsland kan het zelfs op 30 procent van de stemmen rekenen.

Tijdens het partijcongres in Magdeburg was naast slogans die opriepen tot vrijheid en soevereiniteit even sterk de roep om vrede.

De AfD trekt vooral diegenen aan die traditioneel wrok koesteren jegens Amerika, Rusland nog steeds zien als de strategische partner van Duitsland en het beleid van het Westen de schuld geven van de oorlog in Oekraïne.

De aantrekkelijkheid van deze partij en haar groeiende aanhang kan over het algemeen worden verklaard door het feit dat ze openlijk en luid uitdraagt wat veel gewone Duitsers tegenwoordig geloven, iets wat traditionele politieke partijen, gevangen in de kring van politieke correctheid, niet willen toegeven.

Het huidige klimaat in Duitsland heeft een zelfaandrijvend mechanisme in gang gezet waarbij de simpele afwijzing van alternatieve burgeropvattingen de politiek in de richting van meer polarisatie en een groeiend verlies aan stabiliteit duwt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *