Verschillende factoren ondersteunen de goudprijs, stijgende obligatierendementen kan de markten doen schrikken

Het is meer dan alleen het monetaire beleid van de Federal Reserve dat boven de goudmarkt hangt. Het edelmetaal heeft ook stevige steun gevonden nu de vrees voor een vertragende economie de vraag naar veilige havens ondersteunt.

Toegevoegd aan de mix van goud ondersteunende factoren was de schuldverlaging van Fitch Ratings van afgelopen week. Dinsdagavond een week geleden verlaagde het ratingbureau de rating voor de lange termijn schuld van de Amerikaanse overheid naar ‘AA+’ van ‘AAA’.

Ed Moya, senior Noord-Amerikaanse marktanalist bij OANDA, zei dat er bezorgdheid bestaat dat deze downgrade meer focus legt op de gezondheid van de Amerikaanse economie en dat stijgende obligatierendementen uiteindelijk een toenemende vraag naar goud als veilige haven zouden kunnen creëren.

“Als de obligatierendementen blijven stijgen, kan dat de markten doen schrikken”, zei hij. “Langere hogere rentetarieven zijn nog steeds een omgeving waarin goud kan gedijen, vooral als Wall Street gefixeerd raakt op het tekort op de Amerikaanse begroting.

Ondanks de volatiliteit van goud op korte termijn, zei Moya dat er nog steeds goede redenen zijn om op lange termijn bullish te zijn over goud nu de Federal Reserve het einde van haar verkrappingscyclus nadert.

“Het zal een hobbelige rit worden om de inflatie terug te brengen tot 2%, maar de Fed kan dat doel bereiken omdat de economie vertraagt”, zei hij. “We beginnen het einde van de verstrakking van het monetaire beleid te zien naarmate de Fed dichter bij haar doel komt en dat ondersteunt de goudprijs.”

Vecchio zei echter dat hij niet verwacht dat de recente schuldafbouw veel angst in de markt zal veroorzaken. Hij voegde eraan toe dat de economische omstandigheden totaal anders zijn dan in 2011, toen de S&P 500 de markten deed schrikken met zijn afwaardering, die uiteindelijk de goudprijs naar een recordhoogte van meer dan $ 1.900 per ounce dreef.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *