Word Wikipedia gemanipuleerd door CIA? En is de paus katholiek?

De mede-oprichter van Wikipedia heeft een bom onthuld met betrekking tot langlopende verdenkingen van inmenging en manipulatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten op ’s werelds meest bekende collaboratieve online encyclopedie.

De mede-maker van de site, Larry Sanger, sprak met journalist Glenn Greenwald op zijn “System Update”-podcast en schetste de bekende bemoeienissen van de Amerikaanse inlichtingendienst wat betreft de informatieoorlogvoering. Het is de CIA een doorn in het oog dat Wikipedia tot op zekere hoogte tot een instrument van controle door de linkerzijde is geworden. Ook de liberale ‘deep state’ in Washington deelt die bezorgdheid.

Sommige waarnemers die de betrokkenheid van de Amerikaanse regering bij grote sociale-mediaplatforms en Wikipedia zelf lang hebben gadegeslagen en zorgvuldig hebben gedocumenteerd, zijn niet bepaald verbaasd: “De CIA beheert Wikipedia, wauw, wat een schok! Het zou ons meer verbaasd hebben als dit het geval zou zijn.”

Sanger beweerde op de podcast van Greenwald:” We hebben bewijs dat  al in 2008 CIA- en FBI-computers werden gebruikt om Wikipedia te “bewerken”. “Denk je dat ze daar toen mee zijn gestopt? Laat me niet lachen, het is sindsdien alleen maar erger geworden.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *