Wereldwijde schuldenberg klimt op tot 300.000 miljard dollar (en dat is zonder meer een enorm bedrag)

De totale wereldwijde schuld bedroeg in het eerste kwartaal van 2023 bijna 305 biljoen dollar of 305.000 miljard dollar. Een bedrag dat waarschijnlijk menigeen zal doen duizelen.

In de komende vijf jaar zal dat bedrag naar verwachting nog verder stijgen, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over de hefboomwerking op de overheidsschulden in een omgeving met hoge rente en tragere groei.

Terwijl de wereldwijde schuld blijft stijgen, ging Dorothy Neufeld van Visual Capitalist wat dieper in op de verhouding tussen de overheidsschuld en het bbp met behulp van de World Economic Outlook (update van april 2023) van het IMF.

Na jarenlang gestaag te zijn gestegen, steeg de overheidsschuld eerst tot bijna 100% van het bbp in 2020. Hoewel deze ratio is gedaald te midden van een economisch herstel en hoge inflatie in 2021 en 2022, zal deze in de komende kwartalen naar verwachting opnieuw terrein terugwinnen en blijven stijgen.

De wereldwijde overheidsschuld zal nu naar verwachting stijgen tot 99,5% van het bbp in 2027.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *