Argentinië duikt in de zoveelste crisissituatie, peso onderuit en rente omhoog

Argentinië devalueert de peso, verhoogt de rentetarieven na de schokoverwinning van een buitenstaander in presidentiële voorverkiezingen

De Argentijnse peso, die al op een historisch dieptepunt stond, zakte verder weg onmiddellijk nadat de extreemrechtse politieke outsider Javier Milei zondag de voorverkiezingen van het land won. Hij wil een ingrijpende herziening van het hele politieke en economische systeem van het land, en zweert zelfs de peso te dumpen.

Milei is een rockende libertaire outsider-kandidaat, een bewonderaar van Donald Trump en omschrijft zichzelf als anarcho-kapitalist. Zijn primaire overwinning op weg naar de algemene verkiezingen van oktober wordt algemeen gezien als een straf voor de twee belangrijkste politieke gevestigde blokken van Argentinië – de centrum- linkse peronistische coalitie en het belangrijkste conservatieve oppositieblok van Together for Change.

Na het winnen van 30% van de stemmen, het verslaan van het belangrijkste conservatieve oppositieblok (met 28%) en de regerende peronistische coalitie die op de derde plaats in de uitslag kwam, wordt de opkomst van Milei in de Argentijnse media geprezen als een “politieke aardbeving”. Maar het economisch bestel van het land is zodoende weer op losse schroeven komen te staan. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *