Duitse recessie is overduidelijk het gevolg van het sluiten van de kerncentrales (mislukte energiepolitiek zal Duitsers nog zuur opbreken)

De Europese aardgasprijzen stegen recent met bijna 40 procent door het opnieuw toegenomen risico van een wereldwijd tekort aan vloeibaar aardgas. De Europese groothandelsprijzen voor stroom blijven onder de recordhoogtes van de energiecrisis, maar zijn gestaag gestegen omdat de volatiliteit in het internationale grondstoffenspectrum de kwetsbaarheid van het Europese energiesysteem onderstreept.

De bureaucraten van de Europese Unie riepen het einde van de energiecrisis uit alsof dit het resultaat was van hun daadkrachtige beleidsactie, maar de realiteit is dat het energieprobleem in de EU alleen kleiner werd door puur externe factoren: een zeer zachte winter en de neergang in de wereldwijde grondstofprijzen als gevolg van de renteverhogingen door de centrale bank. Zo blijft de energiecrisis onderhuids bestaan en blijven de problemen met de voorzieningszekerheid en de betaalbaarheid van het systeem gewoon verder bestaan.

De afhankelijkheid van de Europese Unie van Russisch gas is niet opgelost; het is alleen verhuld door een enorme toename van de afhankelijkheid van steenkool (bruinkool) in het geval van Duitsland en van duur vloeibaar aardgas geïmporteerd uit de rest van de wereld.

Eind 2022 was de Duitse energiemix het duidelijkste voorbeeld van het falen van het energiebeleid. Steenkool en bruinkool waren goed voor 31,2% van de energievoorziening, aardgas voor 13,8%, minerale olie voor 0,8% en kernenergie voor 6,0%. Na bijna 200 miljard euro aan hernieuwbare subsidies heeft Duitsland meer steenkool en geïmporteerd aardgas nodig.

Wat besloot de Duitse regering nadat ze de fout had gemaakt om bijna het gehele nucleaire arsenaal stil te leggen? Ga  gewoon verder met het proces van het sluiten van de resterende kerncentrales. Geen wonder dat Duitsland in een recessie verkeert. Het industriële model vereist overvloedige en betaalbare energie, en de verschillende regeringen hebben de energiekosten niet langer concurrentieel gemaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *