Structureel tekort aan zilver zal er toe leiden dat zilverprijs harder zal stijgen dan de goudprijs

De prijzen voor edelmetalen zullen op korte termijn nog wat tegenwind kunnen ontmoeten, maar herstel van de industriële vraag en een snelgroeiende zonne-energiesector zouden de goud/zilver ratio de komende jaren dichter bij het historische gemiddelde moeten brengen, aldus Colin Hamilton, grondstoffenanalist bij BMO Capital Markten.

In de laatste Metal Matters-podcast zei Hamilton dat de vooruitzichten voor zilver op korte termijn worden bepaald door de macro-economische factoren, door de monetaire politiek van de FED en door de USD.

Hij merkte op dat zilver de afgelopen maand een behoorlijk tumultueuze tijd heeft beleefd, waarbij de prijs pieken bereikte boven $ 25 per ounce alvorens terug te vallen.

De zilverprijs dook op 8 augustus door het niveau van $ 23 per troy ounce en het edelmetaal wordt sindsdien verhandeld tussen $22,50 en $22,90.

“Een zachter dan verwachte CPI-druk in de VS, gecombineerd met een relatief zwakke industriële productie, heeft de verwachtingen voor toekomstige renteverhogingen door de Fed getemperd”, zei hij. “Veel marktdeelnemers, waaronder BMO Economics, zijn nu van mening dat de economische tegenwind de komende maanden zwaarder zal wegen dan de tegenwind, waardoor het overslaan van de renteverhoging tijdens de volgende vergadering van de FED in september zal uitlopen in een langere pauze.

Hamilton stelt dat de aanhoudende zwakte in de zilverproductie zwaar weegt op de zilverprijs. De economische situatie heeft een onevenredige impact op zilver omdat de industriële vraag meer dan 50% van de totale vraag naar zilver uitmaakt, vergeleken met slechts ~ 7% van goud.”

Andere analisten zien ook een enorme toename van de vraag naar zonne-energie die de zilverprijzen vaanf 2024 ondersteunt, wat de prijzen zal opdrijven en het aanbod onder druk zal zetten.

“In 2021-22 bereikte de industriële fabricage van zilver opeenvolgende recordhoogtes, met volumes in 2022 die 16% hoger waren dan in 2010”, schreven analisten van Metals Focus in een recent rapport.

Deze pieken in de productie werden gedreven door de snelle groei van groene energietoepassingen zoals fotovoltaïsche energie (PV) en elektrische voertuigen (EV). “Deze groei helpt op zijn beurt verklaren waarom de zilvermarkt in de nabije toekomst waarschijnlijk met een aanhoudend structureel tekort te maken zal krijgen”, aldus deze analisten. Hun conclusie luidt dat de zilverprijs alleen maar sneller kan stijgen dan de goudprijs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *