Beursveteraan Ed Yardeni waarschuwt voor op til zijnde problemen (en verwijst opnieuw naar de rentecurve)

Volgens marktveteraan Ed Yardeni geeft de obligatiemarkt een verontrustend signaal af dat er mogelijk meer pijn in het verhaal zit voor de Amerikaanse economie.

De president van Yardeni Research wees op tekenen van afkoeling van de inflatie in de economie, waardoor meer beleggers hun verwachtingen van een recessie hebben bijgesteld. De kansen op zo’n recessie lijken te zijn toegenomen.

Maar er zit nog steeds een risico in het systeem, zei Yardeni en dit vanwege de problemen op de obligatiemarkt.

Dat komt omdat de spread tussen de 2-jaars en 10-jarige staatsobligaties – een beruchte indicator van een komende recessie – kan veranderen naarmate de financiële omstandigheden versoepelen. Dat gebeurt meestal wanneer de korte termijn rendementen terugvallen tot onder de lange termijn obligatierendementen, wat doorgaans bullish is voor aandelen.

Maar die lange termijn rendementen blijven hoog, waarbij de 10-jaars Treasury zich de afgelopen weken stevig boven het niveau van meer dan 4% genesteld. Dit na eerder in de zomer een dalende trend te hebben vertoond en op maandag op tegen 4,18% stand.

In een atypische de-inversie van de rentecurve stijgt de lange termijn rente en haalt ze de korte rente in, die momenteel rond de 5% schommelt, zei Yardeni.

Hogere lange termijn rentes zijn slecht nieuws voor banken, die al te lijden hebben onder hogere rentetarieven en wankele depositobasissen. Hogere tarieven zouden waarschijnlijk ook een complete ramp zijn voor de commerciële vastgoedsector, een sector met een schuld van ongeveer $ 1,5 biljoen die binnenkort moet worden geherfinancierd.

“Het grootste risico is nu dat de de-inversie in de rentecurve op een ongebruikelijke manier plaatsvindt”, zei Yardeni maandag in een interview met CNBC. “Dat zou een hele reeks nieuwe problemen voor de economie kunnen veroorzaken.”

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *