Daar gaan we weer: aardgasprijs steeg dinsdag opnieuw met 15% (komt er een nieuwe energiecrisis?)

Weer een verbluffende beweging in de Europese aardgasprijs op dinsdag, met eens te meer een stijging met 15% n na de stijging van 40% vorige week als gevolg van toenemende stakingsrisico’s in Australië.

Bloomberg sprak met energiehandelaren die zeiden dat de Gorgon faciliteit op Barrow Island voor de noordkust van West-Australië de verkopen van LNG had verminderd vanwege de toenemende risico’s van een staking.

Een analyse van Goldman Sachs onthulde dat mogelijke stakingen op drie top LNG locaties die worden beheerd door Chevron en Woodside Energy Group Ltd. de wereldwijde bevoorrading zouden kunnen verstoren. Deze drie locaties zijn goed voor maar liefst 10% van de wereldwijde LNG-export.

“Het potentieel voor stakingsacties bij LNG exportsites in Australië benadrukt eens te meer het feit dat we ons nu duidelijk in een geglobaliseerde gasmarkt bevinden”, vertelde ICIS-analist Tom Marzec-Manser aan de Financial Times.

“Europa heeft begrijpelijkerwijs de Russische pijpleidingaanvoer aangevuld met LNG van overal in de wereld. Maar die veelzijdigheid van de bevoorradingsbronnen leidt tot een grotere prijsvolatiliteit.”

Het goede nieuws voor Europa is dat de vraag naar NatGas zwak blijft. Opslagfaciliteiten over het hele continent zijn voor 89,45% vol, het hoogste niveau voor deze tijd van het jaar in meer dan tien jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *