Zet u schrap voor een crash van aandelen en obligaties (en zeg dat Bill Gross het gezegd heeft)

Zet u schrap voor een ineenstorting van aandelen en langlopende obligaties en een stilvallen van de Amerikaanse economie, zo waarschuwt Bill Gross.

“Ik denk gewoon dat op basis van de lage risicopremie op aandelen en de relatief hoge K/W-ratio’s de markt overgewaardeerd is”, vertelde de miljardair-investeerder die bekend staat als de “Bond King” vrijdag aan Bloomberg.

Met andere woorden, het verwachte rendement van aandelen en risicovrije beleggingen zoals 10-jaars staatsobligaties is nu vrijwel hetzelfde, en aandelen zijn geprijsd op historische hoge niveaus ten opzichte van de bedrijfswinsten.

“Ik adviseer om heel voorzichtig zijn met de waarderingen van aandelen, ondanks AI en ondanks het huidige momentum op de beurzen”, zei Gross, in navolging van een waarschuwing die hij in juli had gegeven en die ongeveer dezelfde inhoud had.

De Amerikaanse aandelenmarkt heeft dit jaar een hoge vlucht genomen, aangewakkerd door het hectische geroezemoes rond kunstmatige intelligentie en de toenemende hoop dat de inflatie zal afnemen, de Federal Reserve de rentetarieven zal verlagen en de economie aan een recessie zal ontsnappen. Gross zei echter dat de huidige waarderingen hem nog steeds buitensporig lijken en merkte op dat de volledige impact van de Fed-renteverhogingen van bijna nul naar meer dan 5% sinds afgelopen lente nog niet voelbaar is.

Gross, medeoprichter van Pimco en beheerder van het belangrijkste obligatiefonds van deze vermogensbeheerder, luidde ook de noodklok over kortlopende staatsobligaties die een hoger rendement bieden dan lange termijn obligaties.

“Een bloeiende, op financiën gebaseerde economie kan niet gezond zijn als investeringen met een laag risico meer opleveren dan investeringen met een hoog risico”, zei hij. “Dat is gewoon een perverse rentecurve en dat zal de Amerikaanse economie in de toekomst geen goed doen.”

“We gaan hoe dan ook terug naar de juiste waardering van obligaties en obligaties met een langere looptijd”, voegde hij eraan toe.

Gross voorspelde ook dat de economie zal vertragen nadat ze de afgelopen jaren een flinke impuls heeft gekregen van historische omvangrijke fiscale stimulansen. In welke mate ze zal vertragen, moet nog afgewacht worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *