Chinese economie duikt snel weg in een diep gat, deflatie vormt de volgende uitdaging

De Chinese economie vertoont weinig tekenen van herstel, met nieuwe spanningen op de vastgoedmarkt en deflatie die de groeivooruitzichten bedreigen.

De officiële cijfers zullen in de komende weken waarschijnlijk een bescheiden stijging laten zien van de industriële productie, van de detailhandelsverkopen en van de investeringen in vaste activa in juli ten opzichte van een jaar geleden, hoewel de groeipercentages nog steeds ver onder het niveau van vóór de pandemie liggen.

De  investeringen in onroerend goed zijn waarschijnlijk verder gekrompen, waarbij het vertrouwen van de kandidaat-kopers wordt geschokt door een mogelijk faillissement van een grote ontwikkelaar en ook de huizenverkopen bleven dalen.

Naast de toegenomen sombere stemming hebben zware regenval en dodelijke overstromingen vorige maand in het zuidwesten en meer recentelijk in het noorden van China belangrijke bouw- en infrastructuurprojecten gehinderd, waardoor de economische activiteit werd afgeremd.

De cijfers volgen op het tegenvallende economische nieuws van de afgelopen week waaruit bleek dat deflatie in juli aankwam toen fabrikanten en detailhandelaren de prijzen verlaagden in een poging kopers te lokken en overtollige voorraden te verplaatsen. Ook export en import daalden meer dan verwacht, terwijl lenen door consumenten en bedrijven terugliep.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *