Staat de wereld aan de vooravond van Bretton Woods 3.0, 52 jaar nadat Nixon het “gouden raam” sloot?

De onverzadigbare vraag naar goud van de centrale banken nu ze diversifiëren weg van de Amerikaanse dollar en de groeiende invloed van BRICS-landen om te concurreren tegen de rol van de greenback als ’s werelds reservevaluta, geven een gedenkwaardig jubileum een nieuwe betekenis.

Deze week tweeënvijftig jaar geleden sloot toenmalig president Richard Nixon wat nu wel eens het “gouden raam” werd genoemd. De Amerikaanse dollar was niet langer inwisselbaar voor het edelmetaal. De verhuizing betekende het einde van het Bretton Woods akkoord, want daar hebben we het dus over.

Economen hebben opgemerkt dat sinds de wereld afstand heeft genomen van de goudstandaard, de wereldwijde groei enorm is gestegen, gebaseerd op krediet en vrij zwevende fiat-valuta’s. In 1972 bedroeg het wereldwijde BBP 3,8 biljoen dollar. Volgens schattingen van het Internationaal Monetair Fonds wordt het wereldwijde bbp vandaag geschat op $ 105 biljoen, en is het $ 5 biljoen hoger dan in 2022.

De omvang van de wereldeconomie is een van de redenen waarom veel economen niet snel een terugkeer naar de goudstandaard verwachten.

“Het goud dat vorig jaar werd gedolven, was ongeveer $ 225 miljard waard”, zegt Marc Chandler, algemeen directeur van Bannockburn Global Forex. “De Fed treedt op als bewaarder van buitenlandse centrale banken, het meeste goud ligt in de VS opgeslagen. De bewaarnemingen zijn dit jaar met $ 136 miljard gestegen.

Hij voegde eraan toe dat, omdat de wereldwijde kredietmarkt zo groot is, de goudprijs fors hoger zou moeten zijn om een grotere rol te spelen in de wereldwijde M2-geldhoeveelheid.

Staat de wereld aan de vooravond van Bretton Woods 3.0, 52 jaar nadat Nixon het “gouden raam” sloot? Chandler is van mening dat dit inderdaad het geval is, om de simpele reden dat er geen andere keuzemogelijkheden meer beschikbaar zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *