Belangrijkste scheepvaartroutes worden gehinderd door gebrek aan water (en El Niño zou de zaken nog erger kunnen maken)

Een toenemend aantal door het klimaat veroorzaakte extreme weersomstandigheden eisen hun tol van ‘s werelds belangrijkste scheepvaartroutes en El Niño zou de zaken nog erger kunnen maken.

El Niño – of “de kleine jongen” in het Spaans – markeert de ongebruikelijke opwarming van het oppervlaktewater in de tropische centrale en oostelijke Stille Oceaan. Het is een natuurlijk voorkomend klimaatpatroon dat gemiddeld eens in de twee tot zeven jaar plaatsvindt.

De effecten van El Niño hebben de neiging om in december hun hoogtepunt te bereiken, maar het duurt meestal even voordat de volledige impact van het fenomeen zich over de hele wereld verspreidt. Deze vertraging is de reden waarom voorspellers geloven dat 2024 het eerste jaar zou kunnen zijn waarin de mensheid de belangrijkste klimaatdrempel van gemiddeld 1,5 graden Celsius hogere temperaturen overschrijdt.

De gemiddelde wereldtemperatuur in 2022 was 1,1 graden Celsius warmer in vergelijking met die op het einde van de 19e eeuw.

In het door droogte geteisterde Panama hebben de lage waterstanden het Midden-Amerikaanse land ertoe aangezet het aantal schepen dat door het uiterst belangrijke Panamakanaal passeert te verminderen.

De beperkingen hebben geleid tot een blokkade van schepen die wachten om de route te doorkruisen, waar veel bedrijven de voorkeur aan geven, omdat het de reistijd tussen de Atlantische en de Stille Oceaan verkort.

De Panama Canal Authority, die de waterweg beheert, zei eerder deze maand dat de maatregelen nodig waren vanwege “ongekende uitdagingen”. Het voegde eraan toe dat de ernst van de droogte van dit jaar “geen historische prioriteit” had.

De opeenstapeling van het Panamakanaal komt kort nadat het VN-weerbureau het begin van El Niño heeft aangekondigd, wat waarschijnlijk de weg vrijmaakt voor een piek in de wereldwijde temperaturen en extreme weersomstandigheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *