Financiële markten onderschatten nog steeds de problemen op de Chinese vastgoedsector

“De financiële markten onderschatten nog steeds de nasleep van de problemen op de Chinese vastgoedsector, waar een aantal grote bedrijven in moeilijkheden zijn geraakt”, schreef Lu Ting, hoofdeconoom China bij Nomura Holdings Inc., in een rapport. Dat dreigt het toch al zwakkere economische momentum nog verder te verzwakken.  

De problemen van bij enkele vastgoedbedrijven zoals de Zhongrong Trust hebben al geleid tot hevige protesten, waarbij de politie ontevreden klanten hardhandig aanpakte.

Hoewel de gerapporteerde wanbetalingen van de Zhongrong Trust nog geen zorg van systemische aard lijken te zijn, zou een wanordelijke liquidatie van een dergelijk groot trust- of vermogensbeheerbedrijf de financiële stabiliteit op korte termijn op de proef kunnen stellen, schreef Zerlina Zeng, senior onderzoeksanalist bij CreditSights, in een rapport.

De centrale bank kondigde vorige week een onverwachte renteverlaging aan en beloofde de financiële stabiliteit te handhaven. De People’s Bank of China verlaagde de kosten van haar eenjarige en zevendaagse leningen aan financiële instellingen, vlak voordat gegevens werden vrijgegeven die in juli een zwakke groei van de consumentenbestedingen, dalende investeringen en een stijgende werkloosheid lieten zien.

In haar rapport over de uitvoering van het monetaire beleid over het tweede kwartaal beloofde de PBOC de aanpassing van het macro-economisch beleid te intensiveren en kost wat kost een buitensporige correctie van de wisselkoers te voorkomen. Dit terwijl de koers van de yuan naar het laagste niveau sinds 2007 gleed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *