Amerikaanse beurs heeft een serieus probleem  (en we vragen ons af hoe dat zal aangepakt worden)

De afgelopen week zijn de beleggers op de Amerikaanse beurs zich meer gaan richten op de stijgende reële rendementen en dan meer bepaald op de voor inflatie gecorrigeerde rendementen.

Het rendement op 10-jaars TIPS – Treasury Inflation-Protected Securities  of de obligaties die de inflatie volgen – steeg deze week tot boven de 2,2%, het hoogste niveau sinds maart 2009.

In tegenstelling tot de meeste staatsobligaties, bankbiljetten en obligaties, die een vaste rente uitbetalen over een vaste hoofdsom, kan de hoofdsom van TIPS in de loop van de tijd fluctueren.

Zoals het team van Bespoke Investment Group eerder deze week in een e-mail schreef: “Op papier vertegenwoordigen hogere reële rendementen de marktprijzen van hogere beleidsrentes in verhouding tot de inflatie en dus ook een sterkere economie.”

En hoewel een deel van de focus van de markt op TIPS de afgelopen dagen kan worden toegeschreven aan de kalender (er zijn eind augustus minder marktkatalysatoren dan bijvoorbeeld medio mei), lijdt het geen twijfel dat de beleggers worstelen met de huidige economische situatie. Het verhaal van de zomer hoeft niet nader toegelicht te worden: een veerkrachtige Amerikaanse economie hield de beurs op Wall Street overeind.

Zoals Josh Schafer van Yahoo Finance meldde, zijn de economen nu gefocust op dreigende opwaartse risico’s voor de inflatie als gevolg van een sterke arbeidsmarkt, van stijgende lonen en van consumenten die blijven uitgeven alsof het niet op kan.

Voor de aandelenmarkt betekenen hogere rentetarieven lagere aandelenkoersen, op voorwaarde dat al het andere gelijk blijft. In een brief aan klanten gaf Tom Lee van Fundstrat een duidelijke uitleg over hoe zijn klanten deze dynamiek op dit moment op de markten zien wegen.

“Tijdens onze vele gesprekken met institutionele beleggers in de afgelopen week noemde de overgrote meerderheid de stijging van de rente als de meest zorgwekkende factor voor aandelen. Dit is eigenlijk ook niet meer dan logisch. De stijging van de rente betekent dat de koers-winstverhoudingen onder druk komen te staan”, aldus nog Lee. De Amerikaanse beurs heeft een serieus probleem  (en we vragen ons af hoe dat zal aangepakt worden).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *