De mondiale rijstcrisis verergert terwijl India nieuwe exportbeperkingen overweegt (en meer algemeen wordt voedsel alsmaar duurder)

De mondiale rijstcrisis is nog maar net begonnen, zo weerklinkt een waarschuwing die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.

Terwijl India, ‘s werelds grootste rijstexporteur, worstelt met de stijgende voedselinflatie en de schadelijke gevolgen van het weerfenomeen El Nino voor landbouwgronden, meldt Bloomberg dat de regering van premier Narendra Modi zich afvraagt of ze de export van het graan nog verder zal beperken. Dat heeft geleid tot een mondiale verkrapping van de beschikbare rijstvoorraden.

De eerste ronde van exportbeperkingen werd vorige maand aangekondigd en had betrekking op de export van niet-basmati witte rijst. Nu overweegt de regering een exportbelasting op voorgekookte rijst om verzendingen naar het buitenland te ontmoedigen en ervoor te zorgen dat de binnenlandse voorraden voldoende zijn om een hyperinflatoire piek in de voedselprijzen te voorkomen die uiteindelijk tot sociale onrust zou leiden.

Mensen die werden geïnformeerd over de herziening door de regering van de mogelijke exportbelasting, zeiden: “Het is niet zeker dat de beraadslagingen zullen leiden tot de invoering van invoerrechten, maar de kans is vrij groot.”

In reactie op het bericht bereikte de prijs voor Thaise witte rijst na een stijging 5% het hoogste niveau sinds 2008.

Ondertussen blijkt uit het laatste rapport over de mondiale voedselprijzen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties dat de mondiale voedselindex, die de maandelijkse veranderingen in de internationale prijzen van mondiaal verhandelde voedselgrondstoffen bijhoudt, het meest is gestegen in achttien maanden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *