BRICS-top van volgend jaar kan het belangrijkste onderwerp van de afgelopen decennia worden

De BRICS-top van dit jaar benadrukte dat de volgende top zich zou concentreren op de voortgang in de richting van een of andere vorm van gemeenschappelijke munt.

Na veel speculatie voorafgaand aan de top kregen de ministers van Financiën en de centrale banken van de BRICS-leden instructies om naar een gemeenschappelijke munt te kijken en dit een prioriteit te maken voor de top van volgend jaar, die Rusland in oktober 2024 in Kazan organiseert.

Rusland en Brazilië zijn de grootste voorstanders geweest van de gemeenschappelijke munt van de BRICS, die ondersteund zou kunnen worden door grondstoffen en zou kunnen wedijveren met de Amerikaanse dollar.

‘Als dit het begin is van Bretton Woods III, als dit het begin is van een nieuw monetair systeem waarin goud en grondstoffen centraal staan dan is dat het belangrijkste onderwerp van de afgelopen decennia’, aldus Middelkoop. China zal hierin het voortouw nemen.

“De Chinezen hebben het Amerikaanse draaiboek uit de jaren veertig en vijftig heel goed bestudeerd”, zei hij. “Over een paar jaar zullen mensen zeggen dat we deze hele ontwikkeling serieuzer hadden moeten nemen, omdat het de eerste keer sinds het uiteenvallen van het Sovjetblok is dat er een gezamenlijke inspanning is geleverd om echt iets op te bouwen dat concurrerend is voor het westerse systeem.”

Middelkoop wees erop dat de wereld zich in een de-globaliseringstrend bevindt, met twee mogelijke scenario’s aan het einde van de weg.

Het internationale monetaire systeem is door de mens gemaakt en het is dus mogelijk om het te veranderen, zei Middelkoop.

“We zouden kunnen afstappen van een systeem waarin de dollar ingevoerd wordt, naar een nieuwe fase voor het internationale monetaire systeem, waarin we een nieuwe gemeenschappelijke munt zouden kunnen gebruiken”, zei hij. “Het zou een goed idee kunnen zijn om de schulden te herstructureren en het goud te herwaarderen.”

Goud zal zeer waarschijnlijk een sleutelrol spelen in het nieuwe systeem, vanwege de hoeveelheid goud die centrale banken over de hele wereld bezitten.

“Alle landen ten oosten van Duitsland hebben grote hoeveelheden fysiek goud verzameld. En dit is op zichzelf een teken omdat het duidelijk laat zien dat deze landen verwachten dat er iets zal gebeuren binnen het monetaire systeem”, aldus Middelkoop. “En zelfs de president van de Nederlandse Centrale Bank heeft gezegd dat de Nederlanders nog steeds veel goud hebben, omdat je goud nodig hebt om het systeem opnieuw op te starten als er iets misgaat.”

Maar de grote vraag is welk land de eerste stap zal zetten. Middelkoop sluit niet uit dat de VS andere landen zal verrassen door de dollar weer door goud gedekt te maken.

“Dit geldt voor China, Rusland, de EU en de VS. [Als] je goud naar een veel hoger niveau herwaardeert, kun je de balansen van de centrale banken redden. En ik verwacht nog steeds dat dit ooit zou gebeuren”, zei hij. “Wie gaat de eerste stap zetten? Wie zal als eerste zijn munt met goud gaan ondersteunen? Er zijn maar weinig stappen die u als centrale bankiers kunt nemen om dit monetaire systeem te redden.”

Middelkoop verwacht de komende 5 tot 10 jaar een zeer sterke beweging in goud en zilver.

“Je kunt ook kijken naar de verhouding tussen goud en de hoeveelheid fiatgeld in omloop. We hebben gezien dat goud zich veel hoger heeft aangepast en geherwaardeerd… in de jaren dertig, in de jaren zeventig en tussen 2000 en 2011,’ zei hij. “Dus zodra goud begint te stijgen, en vooral in een herwaarderingsscenario, zal het 5x, 8x, 10x stijgen. Verwacht dus dat goud naar $10.000 gaat.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *