Goud en zilver zullen het beter doen nu er sprake is van stagflatie – Saxo Bank

De Amerikaanse economie staat op het punt een periode van zeer lage groei in te gaan, gecombineerd met aanhoudende inflatie. Dit betekent dat edelmetalen zoals goud en zilver waarschijnlijk aanzienlijke prijsstijgingen in een niet zo verre toekomst zullen zien, aldus Ole Hansen, hoofd Commodity Strategy bij Saxo Bank.

Saxo Bank heeft onlangs haar Amerikaanse economische vooruitzichten voor 2024 aangepast naar wat de analisten van de bank ‘stagflatie light’ noemen, een situatie gekenmerkt door trage groei gecombineerd met aanhoudende inflatie. Hansen zei dat de enorme stijging van de reële rente de financieringskosten voor de VS bijna onoverkomelijk hoog heeft gemaakt en heeft bijgedragen aan de verlaging van de Amerikaanse kredietrating door Fitch.

Hansen wijst ook op de significante stijging escalatie van de kostprijs van consumentenkredieten als gevolg van de hogere rentetarieven die van invloed zijn op creditcards, nieuwe auto’s en hypotheken.

“Deze combinatie van lage groei en gematigd hoge inflatie is indicatief voor stagflatie, en als deze werkelijkheid wordt, zal zij de opvatting bevestigen dat de Federal Reserve en de centrale banken over de hele wereld in het algemeen een verloren strijd voeren tegen de hardnekkig hoge inflatie en dat verdere actie (lees: hogere rentevoeten) schade zal toebrengen aan de economie.”

Terwijl de hardnekkige aard van de prijsdruk niet zal afnemen, zei hij. “Het doet ons geloven dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente zal verlagen voordat de gemiddelde inflatiedoelstelling van 2% is bereikt, waardoor het FOMC zijn doelstelling naar 3% zal verhogen, een ontwikkeling die een herziening van de toekomstige inflatieverwachtingen zal afdwingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *