Jerome Powell stelt het klaar en duidelijk: No retreat, no surrender wat de strijd tegen de inflatie betreft

Een van de overkoepelende marktthema’s dit jaar – afgezien van de hype rond kunstmatige intelligentie – is dat beleggers gretig gretig uitkijken naar de aankondiging dat de Federal Reserve eindelijk een einde zou aankondigen aan haar cyclus van renteverhogingen, om vervolgens dat optimisme de kop in te drukken.

Het lijdt geen twijfel dat de Amerikaanse centrale bank het einde nadert van haar missie om de inflatie terug te dringen. De werkelijke druk op de consumentenprijzen neemt snel af, dankzij een daling van de voedsel- en energieprijzen op grote schaal. De totale inflatie steeg in juli met 3,2% op jaarbasis – ver verwijderd van de 9,1% van afgelopen juni – en benadert de doelstelling van 2% van de Fed.

Maar er zijn niettemin een paar gemakkelijk herkenbare haken en ogen die het beeld vertroebelen.

De inflatie, zoals weerspiegeld in het favoriete datapunt van de Fed – de kernindex voor de persoonlijke consumptie van uitgaven (PCE) – bedraagt 4,1%, na in februari 2022 een piek te hebben bereikt van 5,4%.

De economie genereert niet zo snel banen als een jaar geleden, maar zal in augustus naar verwachting nog eens 170.000 banen toevoegd hebben, wat betekent dat er sinds de diepten van de COVID-19-crisis in april 2020ruim 25 miljoen werknemers aan de niet-agrarische loonlijsten zullen zijn toegevoegd.

En cruciaal is dat Fed-voorzitter Jerome Powell opnieuw de mantra van ‘hoger voor langer’ heeft bekrachtigd die dit jaar ten grondslag ligt aan de meeste van zijn communicatie en die van zijn functionarissen, ongeacht hoeveel marktdeelnemers op een ander scenario hopen.

Jerome Powell stelt het klaar en duidelijk: No retreat, no surrender wat de strijd tegen de inflatie betreft. Vorige week in Jackson Hole werd nogmaals duidelijk dat er niet gerekend moet worden op een snelle verlaging van de rentevoeten in de VS:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *