Vastgoedaandelen lijken op weg naar voorzichtig herstel (maar het is verstandig om het vel van de beer niet te verkopen alvorens hij geschoten is)

De vastgoedaandelen op de Europese beurzen vertoonden in juli weer meer tekenen van leven, waardoor beleggers een voorproefje kregen van wat de sector met de meeste shortposities in Europa zou kunnen doen als de vooruitzichten voor de sector ook maar iets verbeteren.

De Stoxx 600 Real Estate-index veerde tussen eind juni en eind juli bijna 14% op, waarmee de daling van eerder dit jaar werd afgeremd. Met een verlies van 4,6% year-to-date is de vastgoedsector nog steeds de op één na slechtste sector na mijnbouw onder alle sectoren op de  Europese beurzen. Maar er zijn signalen dat de aandelenkoersen mogelijk al heel wat slecht nieuws in prijzen, wat een steeds sterkere buffer legt onder de beurskoersen.

“We zijn optimistisch over onroerend goed voor de rest van het jaar, aangezien de hogere rentetarieven die nu zijn in geprijsd in de boekwaarde”, zegt UBS-strateeg Gerry Fowler. “Bedrijven als Vonovia hebben ook veel slecht nieuws verrekend. De sector staat nu aan de top van de sectoren die we volgen nadat hij eerder dit jaar onderaan stond.”

Vastgoed is een sector met een hoge hefboomwerking en staat sinds eind 2021 voor een uitdaging, aangezien stijgende rentetarieven en stijgende inflatie consumenten en bedrijven onder druk zetten. De waarderingen zijn dramatisch gedaald en noteren nu met een korting van 30% ten opzichte van de EPRA netto materiële activa voor 2023, zoals geschat door UBS. Bovenal werd de sector een favoriet van short sellers.

“Europees vastgoed staat bekend als de drukste short van alle Europese sectoren en beurzen”, stelden UBS-analisten vast, Analist Charles Boissier wijst op mogelijke “short squeezes” in het verschiet. Wat kan leiden tot een fors herstel van de koersen van de vastgoedaandelen.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *