BRICS-landen worden uitgebreid, maar gaan (voorlopig) concurrentie met dollar niet aan

Een groep grote opkomende economieën sloot afgelopen donderdag een top in Zuid-Afrika af met het verwelkomen van zes nieuwe leden – maar zonder een nieuwe munt die de dollar moet uitdagen.

De top van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika of de BRICS-landen voegde Saoedi-Arabië, Iran, Ethiopië, Egypte, Argentinië en de Verenigde Arabische Emiraten toe aan de groep. Het is de eerste uitbreiding van het blok in 13 jaar, omdat het een alternatief wil zijn voor door het Westen geleide groeperingen.

Hoewel er werd gesproken over de mogelijke creatie door het blok van een gemeenschappelijke munt die zou kunnen wedijveren met de Amerikaanse dollar, gebeurde dat niet. Sterker nog, de gesprekken van de BRICS-landen over de kwestie waren verdeeld, wijzend op verschillende meningen die een dergelijke ontwikkeling zouden kunnen vertragen.

Terwijl dit dollaralternatief werd besproken, bleek uit gegevens van SWIFT dat de dollar in juli werd gebruikt voor een recordaantal van 46% van de buitenlandse valutabetalingen via het communicatiesysteem. Voorlopig loopt de positie van de dollar als wereldreservemunt dus geen gevaar. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *