Goud verliest zijn aantrekkingskracht niet, verdere prijsstijging lijkt waarschijnlijk

Goud verliest zijn aantrekkingskracht niet, volgens een tiental fondsbeheerders die allemaal aan Bloomberg News vertelden dat ze verwachten hun blootstelling aan het edelmetaal de komende twaalf maanden te behouden of zelfs te verhogen.

De goudprijs is de afgelopen weken gedaald als gevolg van meerdere tegenwinden, gaande van stijgende reële rentes tot een sterkere Amerikaanse dollar en het vooruitzicht dat de Amerikaanse rente langer hoger zal blijven.

Een rondvraag onder beleggers – van staatsvermogensbeheerders tot hedgefondsen – geeft ruimte voor enig bescheiden optimisme over de prijsvooruitzichten dit jaar en in 2024.

Geen van de respondenten zei dat ze hun blootstelling aan goud in de komende twaalf maanden zouden verminderen, en vijf van hen zeiden dat ze verwachtten hun allocatie te verhogen. Ruim twee derde van hen ziet de goudprijs stijgen en vijf verwachten nieuwe recordhoogten. De peiling werd gehouden tussen 10 en 22 augustus.

Er bestaat nog steeds onzekerheid over wanneer de Federal Reserve de verkrappingscyclus van de bank zal beëindigen, wat een belangrijk positief effect zou hebben voor niet-rentedragend goud. De mondiale centrale banken blijven worstelen met hardnekkige inflatie, en de Amerikaanse arbeidsmarkt is verrassend veerkrachtig gebleven ondanks de agressieve monetaire verkrapping.

Hoewel er enkele tekenen zijn dat beleggers zich erop voorbereiden dat de rente langer hoog blijft, prijst de swapmarkt geen renteverhogingen meer in met vervolgens de stap naar beleidsversoepelingen volgend jaar.

“We verwachten dat er een opgekropte vraag naar goud zal loskomen van beleggers die wachten tot de Fed klaar is”, zegt Darwei Kung, hoofd grondstoffen en portefeuillemanager bij DWS Group. “Dat is vanuit ons perspectief een positieve invalshoek.” Hij verwacht dat goud in deze periode een record van $2.250 per ounce zal bereiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *