ETF’s bouwen belang in goud af, maar analisten blijven positief over de prijsevolutie

De goudmarkt blijft standhouden terwijl de obligatierendementen en de Amerikaanse dollar hoog blijven. De goudmarkt blijft echter worstelen met opwaarts potentieel, met verdere liquidaties in door goud gedekte op de beurs verhandelde producten.

In hun laatste marktrapport dat dinsdag is gepubliceerd, zeiden de analisten van de World Gold Council dat de wereldwijde ETF-markt zijn participaties met 34 ton zag dalen, ter waarde van $ 2,3 miljard. Dit is de vierde opeenvolgende maand van liquidaties op de goudmarkt door trackers.

“Over het algemeen bedroegen de wereldwijde goudstromen op jaarbasis US $ 4,9 miljard negatief eind juli, een cumulatieve vermindering van 84 ton”, aldus de analisten in het rapport.

Door de veerkrachtige goudprijs is het beheerde vermogen echter met 2% toegenomen tot $ 215 miljard.

Als we kijken naar een regionale uitsplitsing van de uitstroom, waren de Europese beursgenoteerde fondsen iets zwakker in vergelijking met de Noord-Amerikaanse markten. Het rapport zei dat 18,5 ton goud ter waarde van $ 1,31 miljoen uit Europese trackers stroomde; ondertussen zagen Noord-Amerikaanse beursgenoteerde producten hun bezit afnemen met 16,3 ton of bijna $ 986 miljoen.

De analisten zeiden dat het monetaire beleid van de centrale bank van de Federal Reserve en de Europese Centrale Banken de investeringsvraag op de goudmarkt blijft domineren. Ze merkten echter op dat de Federal Reserve naar verwachting het einde van haar verkrappingscyclus nadert, wat enige steun zal bieden aan goud.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *