Slechtste maand voor goud sinds februari, stijgende rentevoeten zijn en blijven de boosdoeners

Goud beleefde in augustus de slechtste maand sinds februari, maar de reden is bekend. Het edelmetaal wordt geconfronteerd met een van de meest hardnekkige tegenwinden: de stijgende reële rendementen. Als niet-renderende activa moet goud concurreren met het risicovrije rendement dat Amerikaanse staatsobligaties bieden. Bovendien levert het verschil tussen de rente op staatsobligaties en de inflatie het zogenaamde reële rendement op.

Volgens het St. Louis Fed Economic Research werden de reële rendementen in oktober 2021 positief en bereikten ze een hoogtepunt in maart 2023. Goud had het in februari moeilijk toen de reële rendementen naar die piek rezen. Nadat ze in juni waren beland, zijn de reële rendementen scherp gestegen, waardoor de druk op het edelmetaal opnieuw is toegenomen.

Het is geen toeval dat de Amerikaanse regering in juni een akkoord bereikte om de schuldenlimiet tot 2025 op te schorten. Hierdoor kon de regering via staatsobligaties nieuwe schulden uitgeven. Het tekort van de overheid in het derde kwartaal zou naar verwachting 750 miljard dollar bedragen, maar eerder deze maand werd dit bijgesteld tot 1 biljoen dollar. Het resultaat is een groter aanbod van staatsobligaties, waardoor de prijzen van staatsobligaties omlaag gaan, wat blijkt uit de futures op staatsobligaties van CME Group, en zo een aanhoudende stijging van de rente ondersteunt.

De CPI, een nauwlettend in de gaten gehouden inflatiemeter, kwam voor juli onlangs uit op 3,2% op jaarbasis, bijna een tweederde daling ten opzichte van de piek van afgelopen zomer. Een gestage stroom van staatsobligaties heeft echter de rente verhoogd, waardoor de vijand van goud, de reële rente, nieuw leven is ingeblazen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *