Goud en zilver zetten platina in de schaduw, maar daar kan verandering in gaan komen dankzij de energietransitie

Terwijl platina op dit moment wat verwaarloosd wordt ten opzichte van goud en zilver, waarschuwt een Amerikaanse bank investeerders om de impact die de transitie naar groene energie zal hebben op de waterstofeconomie en op de vraag naar dit edelmetaal niet te onderschatten.

In een recent rapport zeiden grondstoffenanalisten van de Bank of America dat de waterstofeconomie het afgelopen jaar een aanzienlijke groei heeft doorgemaakt en feitelijk 3,5 keer zo snel groeit als eerder werd geschat. Maar zelfs met het versnelde groeitempo heeft de sector nog een lange weg te gaan.

“De elektrolysecapaciteit zou nu tegen 2030E 205 GW kunnen bereiken”, aldus de analisten in het rapport. “Hoewel dit nog steeds ver verwijderd is van de 560 GW die nodig is om Net Zero in 2050 (IEA) te bereiken, zorgen onlangs aangekondigde projecten ervoor dat de kloof kleiner is geworden.”

Traditioneel is de productie van waterstof behoorlijk energie-intensief en kan het een vrij hoge CO2-voetafdruk. Er is echter een groeiende tendens om ‘groene waterstof’-projecten op te zetten waarbij elektrolyzers worden gebruikt om waterstof- en zuurstofmoleculen in water te scheiden.

Bank of America merkte op dat er vier concurrerende technologieën zijn in de groene waterstofsector, waarbij nikkelhoudende alkalische waterelektrolysers (AEL’s) momenteel de industriestandaard zijn. Ze merkten echter op dat platina-intensieve protonenuitwisselingsmembraan-elektrolysers (PEM’s) aan populariteit hebben gewonnen en momenteel 32% van de geïnstalleerde elektrolyseprojecten wereldwijd vertegenwoordigen, en 74% van de projecten die naar verwachting in 2030 in gebruik zullen worden genomen.

De analisten zeiden dat deze groei de komende tien jaar een aanzienlijke nieuwe vraag naar platina zou kunnen vertegenwoordigen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *