Beurskoers van ’s werelds grootste ontwikkelaar van offshore windparken is ingestort (en dat is geen goed nieuws voor de energietransitie)

De aandelen van ‘s werelds grootste ontwikkelaar van offshore windparken stortten vorige week woensdag op de beurs van Kopenhagen in nadat het bedrijf met een waarschuwing kwam die aan duidelijkheid niets te wensen overliet: “De situatie in de Amerikaanse offshore windparken is ernstig.”

Orsted A/S werd getroffen door een enorme waardevermindering van 16 miljard Deense kronen ($ 2,3 miljard) op zijn Amerikaanse portefeuille als gevolg van ineenkrimpende toeleveringsketens, stijgende rentetarieven en het opdrogen van gemakkelijke belastingkredieten – wat een duidelijk waarschuwingssignaal betekent dat de zeepbel van de groene energierevolutie aan het imploderen is. in de problemen.

CEO Mads Nipper waarschuwde investeerders tijdens een conference call: “De situatie in de Amerikaanse offshore windenergie is ernstig, veel ernstiger dan we voordien dachten.”

De aandelen van de in Denemarken genoteerde groene energiegigant kelderden met 25%, de grootste dagelijkse daling sinds de beursgang begin 2016.

De Ocean Wind 1-, Sunrise Wind- en Revolution Wind-projecten van het bedrijf in de VS worden getroffen door vertragingen bij de leveranciers, wat zou kunnen leiden tot afschrijvingen van maximaal 5 miljard kronen, zei het dinsdag laat. Hoge rentetarieven kunnen ook nog eens 5 miljard toegevoegen aan het plaatje.

Bovendien is de ontwikkelaar nog steeds in gesprek met federale belanghebbenden om in aanmerking te komen voor aanvullende belastingvoordelen, maar deze verlopen niet zoals verwacht. Als dit niet lukt, kan nogmaals dit leiden tot waardeverminderingen en deze keer voor maar liefst 6 miljard kronen.

Analisten bij Bernstein waarschuwden hun klanten in een notitie: “De aankondiging van vandaag wijst op risico’s in de Amerikaanse portefeuille en doet niets om het sombere beleggerssentiment over de aandelen te verbeteren.”

“Hoewel de bulls zouden kunnen beweren dat veel van deze problemen met betrekking tot de bijzondere waardevermindering al bekend waren, is het onwaarschijnlijk dat de aankondiging veel goeds voorspelt voor een toch al verzwakte aandelenkoers van Orsted”, vertelde analist Jenny Ping van Citigroup Inc. in een rapport aan de klanten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *