Daar gaan we weer: Turkse inflatie vliegt opnieuw door het dak

De Turkse inflatie versnelde vorige maand veel meer dan verwacht, met de scherpste stijging sinds begin 2022, wat de uitdaging van de centrale bank onderstreept bij het verhogen van de rente in een poging een einde te maken aan de crisis rond de gestegen kosten van levensonderhoud.

Nu voedsel en energie steeds duurder worden, steeg het tempo van de jaarlijkse prijsstijgingen vorige maand naar 58,9%, vergeleken met bijna 48% in juli, aldus het Turkse statistiekbureau. De gemiddelde verwachting in een Bloomberg-enquête onder economen was 55,9%. Het uiteindelijk cijfer kwam dus ruim hoger uit.

Het maand-op-maandcijfer bedroeg +9,1%, ook een veel hogere stijging dan voorspeld. De kernindex, die volatiele items uitsluit, liet een stijging met 64,9% optekenen.

“Er is een opmerkelijke stijging van de kernprijzen voelbaar”, zegt Erkin Isik, hoofdeconoom bij QNB Finansbank. “We verwachten dat de inflatie aan het einde van het jaar rond de 70% zal liggen”, met een piek van bijna 75% medio 2024 vanwege “een basiseffect van de aardgasprijzen”, zei hij.

Het herstel van de prijsstabiliteit is steeds meer een prioriteit geworden sinds president Recep Tayyip Erdogan in mei herverkozen werd en vervolgens zijn economische team vernieuwde door minister van Financiën Mehmet Simsek en gouverneur van de centrale bank Hafize Gaye Erkan als nieuwe sterkhouders van zijn economische politiek te benoemen.

Na de publicatie van de gegevens zei Simsek in een bericht op X, het sociale mediaplatform dat voorheen bekend stond als Twitter, dat “de strijd tegen de inflatie enige tijd zal duren.”

“We bevinden ons in een overgangsperiode”, zegt Simsek, voormalig obligatiestrateeg van Merrill Lynch. “We zullen alles doen wat nodig is” met stappen als monetaire verkrapping en veranderingen in het kredietbeleid “om de inflatie onder controle te houden en vervolgens te verlagen”, zei hij.

De poging om een einde te maken aan een tijdperk van ultralage financieringskosten omvatte tot nu toe onder meer drie renteverhogingen door de centrale bank tot 25% en het ontrafelen van enkele regelgeving die tot doel had krediet goedkoop te houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *