Goudprijs wacht op signaal dat Amerikaanse centrale bank klaar is met het verhogen van de rente

De goudprijs bleef maandag stabiel tijdens magere vakantiehandel, gesteund door een lichte daling van de Amerikaanse dollar, omdat marktdeelnemers er steeds meer vertrouwen in krijgen dat de Federal Reserve wellicht klaar is met het verhogen van de rente.

Spotgoud was om 09:52 uur EDT (1352 GMT) weinig veranderd op $1.939,61 per ounce, na op vrijdag te zijn gestegen naar een hoogste punt in één maand van $1.952,79.

De Amerikaanse goudfutures daalden met 0,1% naar $1.965,70. De meeste Amerikaanse markten waren gisteren gesloten vanwege Labor Day.

De Fed is dus waarschijnlijk klaar met het verhogen van de rentetarieven. Traders baseren deze verwachting op een sprong in de Amerikaanse werkloosheid en een gematigde loongroei die erop kunnen wijzen dat de omstandigheden op de arbeidsmarkt aan het versoepelen zijn.

De dollarindex daalde met 0,2%, waardoor in dollar geprijsd edelmetaal aantrekkelijker werd voor kopers in andere valuta.

“Maar invloedrijker voor goud in de toekomst zullen de verschuivende verwachtingen voor de eerste renteverlaging door de Fed zijn, maar ook het tempo van de renteverlagingen daarna”, zegt Craig Erlam, senior marktanalist bij OANDA.

“September is nu bijna een feit”, voegde Erlam eraan toe, verwijzend naar de komende monetaire beleidsvergadering van de Fed op 19 en 20 september, wanneer de markten meestal verwachten dat de rente ongewijzigd blijft.

Macro-economische gegevens gepubliceerd sinds de laatste beleidsvergadering hebben de indruk verder versterkt dat de Amerikaanse economie aan het afkoelen is zonder in een recessie verzeild te raken, wat de argumenten tegen verdere renteverhogingen versterkt en op zijn beurt de goudprijs ondersteunt.

“Het edelmetaal zal de komende weken overgeleverd zijn aan wat er met de rente op staatsobligaties gebeurt in de aanloop naar de FOMC-bijeenkomst van september”, zegt Tim Waterer, hoofdmarktanalist van KCM Trade. Die meeting vindt op 20 september plaats. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *