Overheden beginnen verliezen te lijden op obligaties in portefeuille (en dat zal alleen erger worden als de rente blijft stijgen)

De verliezen van de Bank of England op de obligaties die zijn gekocht om de Britse economie na de financiële crisis te ondersteunen, zullen volgens Deutsche Bank materieel hoger zijn dan tot halverwege dit decennium werd verwacht.

Eind juli schatte de centrale bank dat zij van het Britse ministerie van Financiën zou verlangen dat de overheid £150 miljard ($189 miljard) aan verliezen op haar activa-aankoopfaciliteit (APF) zou compenseren.

Het programma liep van 2009 tot 2022 en was bedoeld om de financieringsvoorwaarden te verbeteren voor bedrijven die getroffen waren door de financiële crisis van 2008. Het zag de BOE voor £895 miljard aan obligatieposities opbouwen, terwijl de rente historisch laag was.

De centrale bank begon eind vorig jaar echter met het afbouwen van die positie, aanvankelijk door het stopzetten van de herinvestering van aflopende activa en vervolgens door de obligaties vanaf oktober 2022 actief te verkopen in een tempo van naar verwachting £80 miljard per jaar.

Zowel het ministerie van Financiën als de BOE wisten toen het APF werd geïmplementeerd dat de vroege winsten (£123,8 miljard vanaf september vorig jaar) verliezen zouden worden als de rente zou stijgen.

Het tempo waarin de centrale bank het monetaire beleid heeft moeten verkrappen in een poging de inflatie te beteugelen, betekent echter dat de kosten scherper zijn gestegen dan verwacht. Hogere rentetarieven hebben de waarde van de gekochte staatsobligaties – ook wel staatsobligaties genoemd – omlaag gedrukt, net toen de BOE ze met verlies begon te verkopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *