Hongaarse premier Orbán maakt brandhout van westerse berichtgeving over Oekraïne

Orbán – de langst zittende premier van Hongarije – weet het een en ander over Rusland (hij is opgegroeid onder hun bezetting, en is gearresteerd en in de gevangenis gegooid door de door Rusland gesteunde politie vanwege zijn pogingen om het land te bevrijden) en over Oekraïne (een land met dat een grens deelt). Hij is dus goed geplaatst om hem te vragen wat er op dit moment precies aan de hand is in Oekraïne (gezien de propagandistische ondoorzichtigheid van het nieuws in de westerse wereld).

“Het is niet alleen maar een misverstand, het is kort en goed een leugen”, begint Orbán, wanneer hem wordt gevraagd naar het feit dat Amerikaanse media blijven beweren dat Oekraïne de oorlog aan het winnen is. De laatste dagen was er veel poeha rond de winst die laatstgenoemde aan het front zou boeken, waarbij alles draaide om een klein dorpje.

Hij suggereert dat de regering-Biden Rusland verkeerd begrijpt, en dat pogingen om Poetin af te zetten tot gevaarlijke instabiliteit zouden kunnen leiden.

“Het is moeilijk om de Russen te begrijpen, vooral als er een oceaan tussen jou en Rusland ligt.”

Orbán wijst erop dat westerse politieke gesprekken vaak over vrijheid gaan, terwijl Russische gesprekken zich richten op het bij elkaar houden van het land, en waarschuwt voor de gevaarlijke implicaties van de Amerikaanse strategie, vooral voor landen als Hongarije die geografisch dichter bij het conflict staan.

“Begrijp de Russen dus niet verkeerd. Ze zullen Poetin niet beu worden en hem eruit gooien, dat is gewoon een verzinsel van de westerse propaganda.”

Orbán bekritiseert vice-president Kamala Harris omdat zij suggereert dat Oekraïne lid zou kunnen worden van de NAVO. Hij zegt dat het een onrealistisch voorstel was dat de spanningen deed escaleren.

In plaats daarvan dringt de Hongaarse premier aan op een nieuwe veiligheidsarchitectuur die de soevereiniteit van Oekraïne respecteert, maar geen NAVO-lidmaatschap omvat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *