We hoeven ons geen illusies te maken: het wordt steeds moeilijker om een huis te kopen (in de VS, maar ook hier)

Uit het laatste rapport van Redfin blijkt dat de torenhoge hypotheekrente, de hoogste in twintig jaar, de koopkracht van huizenkopers in de VS de afgelopen achttien maanden dramatisch heeft uitgehold.

Een huizenkoper met een maandbudget van $3.000 kan zich slechts een huis van $429.000 veroorloven met een 30-jarige vaste hypotheekrente van ongeveer 7,3%. Die koper verloor $ 71.000 aan koopkracht sinds augustus 2022, toen hij zich een huis van $ 500.000 had kunnen veroorloven met een gemiddeld tarief van ongeveer 5,5%. In december 2020 had diezelfde koper zich een huis van $ 629.000 kunnen veroorloven.

De combinatie van een hoge maandelijkse hypotheek en een lage voorraad heeft de huizenprijzen doen stijgen, waardoor een betaalbaarheidscrisis is ontstaan.

Vorige week meldde de Mortgage Bankers Association dat de Amerikaanse hypotheekrente naar het hoogste niveau sinds eind 2000 is gestegen, waardoor een belangrijke maatstaf voor de vraag naar het laagste niveau in bijna drie decennia is gedaald.

We merkten in juli dat de hele huizenmarkt in “verlamming” verkeert, met het laagste verloop ooit gemeten. Met andere woorden: huiseigenaren zijn terughoudend om te verhuizen en een hogere hypotheekrente aan te gaan, terwijl potentiële huizenkopers zich geen dure huizen kunnen veroorloven.

De hypotheekrente volgt doorgaans het rendement op staatsobligaties. Rentetarieven op swapcontracten die verwijzen naar toekomstige beleidsvergaderingen van de Fed duiden erop dat de Fed Funds-rente tegen het einde van het jaar met nog eens 25 basispunten kan worden verhoogd. De situatie staat dus op het punt te verergeren.

Terwijl macrostrateeg Simon White van Bloomberg onlangs opmerkte dat de Amerikaanse inflatie op het punt staat weer te gaan versnellen, wees Chetan Ahya, hoofdeconoom van Morgan Stanley, op een tegengestelde opvatting dat China in een spiraal van schuldendeflatie terecht zou kunnen komen die desinflatie wereldwijd zal verspreiden.

We hoeven ons geen illusies te maken: het wordt steeds moeilijker om een huis te kopen. Dat geldt voor de VS, maar ook voor de situatie hier. Tenzij de marktomstandigheden wijzigen, zullen heel wat jonge mensen niet in staat zijn om in de loop van hun leven een eigen huis te verwerven. Jammer, maar helaas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *