China en Rusland zetten mogelijk een deel van hun enorme goudproductie opzij om een nieuwe munt te ondersteunen

Volgens Daniel McCarthy, Strateeg bij DailyFX.com, zetten China en Rusland mogelijk een deel van hun enorme goudproductie opzij om een nieuwe munt te ondersteunen die kan wedijveren met de Amerikaanse dollar.

“De goudprijs blijft schommelen rond US$ 1.950 bij aanvang van de handelssessie van donderdag, omdat de tegenwind op de markt vanwege de verwachting van nog hogere rentevoeten zou kunnen worden gecompenseerd door geopolitieke factoren die de volatiliteit in het edelmetaal hebben doen afnemen”, aldus McCarthy.

Hij merkte op dat de reële rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar onlangs een piek over 14 jaar boven de 1,90% heeft bereikt. “De laatste keer dat de reële rente zo hoog was, was in 2009, toen spotgoud onder de 1.000 dollar noteerde”, aldus McCarthy. “Meer recentelijk, in 2018, toen het reële rendement bijna 1,0% bedroeg, bedroeg de prijs voor spotgoud minder dan US$ 1.300 per ounce.”

“Natuurlijk is er sindsdien veel water naar de zee gevloeid en zijn de vraagstromen omgebogen nu de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) een alternatief zoeken voor de Amerikaanse dollar als reservevaluta.” hij zei. “Er is de laatste tijd veel aandacht besteed aan het potentieel van een door goud gedekte munt om deze landen in staat te stellen de Amerikaanse dollar in de internationale handel te omzeilen.”

McCarthy zei dat, ook al zijn andere uitdagingen voor de dominantie van de Amerikaanse dollar mislukt, de rol van China op de internationale goudmarkt en het recente gedrag van andere BRICS-leden deze keer een andere uitkomst zouden kunnen betekenen. En dat moet de goudprijs kunnen ondersteunen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *