Duitsland is opnieuw de ‘zieke man van Europa’ ‘(en dan krijgt ons land ook last van buikpijn)

Duitsland is opnieuw de ‘zieke man van Europa’, aldus Hans-Werner Sinn, emeritus president van het befaamde Ifo-instituut.

De bijnaam ‘zieke man van Europa’ is de afgelopen weken weer opgedoken nu de industriële productie in de grootste economie van de regio blijft haperen en het land worstelt met hoge energieprijzen. Het label ‘zieke man van Europa’ werd oorspronkelijk gebruikt om de Duitse economie in 1998 te beschrijven toen deze het hoofd moest bieden aan de grote uitdagingen verbonden aan de hereniging.

“Het is geen korte termijn fenomeen”, vertelde Sinn vrijdag aan Steve Sedgwick van CNBC op het Ambrosetti Forum in Italië.

Het heeft te maken met de auto-industrie, die het hart is van de Duitse industrie en veel andere sectoren hangen daarvan af, zei hij. Auto’s waren vorig jaar het belangrijkste exportproduct van Duitsland, goed voor 15,6% van de waarde van de in het buitenland verkochte goederen, zo blijkt uit gegevens van het federale statistiekbureau.

Duitsland rapporteerde in mei 2022 voor het eerst in decennia een tekort op de buitenlandse handelsbalans, van in totaal 1 miljard euro ($1,03 miljard). Het land was kortstondig overgegaan van een handelsoverschot naar meer importeren dan exporteren.

Duitsland is sindsdien teruggekeerd naar een handelsoverschot, dat volgens het federale statistiekbureau in juni 2023 uitkwam op 18,7 miljard euro, maar de export blijft traag.

Sinn zei dat twijfels bij investeerders over de haalbaarheid van de Duitse duurzaamheidsdoelstellingen ook een rol spelen in de beschrijving van het land als de ‘zieke man van Europa’.

Eén doel dat momenteel in het vizier van de Duitse regering ligt, is om tegen 2045 koolstofneutraal te worden. Deze plannen kwamen scherp in beeld toen Europa zich wilde losmaken van de Russische gasleveringen na de grootschalige invasie van Oekraïne door het Kremlin, en de prijzen omhoog schoten.

Sommigen beschreven de Duitse ambities om af te stappen van Russisch aardgas als ‘buitengewoon optimistisch’, vooral in het licht van de klimaatdoelstellingen van het land.

Tijdens zijn toespraak op het Ambrosetti Forum zei Sinn dat een afhankelijkheid van hernieuwbare technologieën zoals wind- en zonne-energie een ‘volatiliteitsprobleem’ zou veroorzaken, wat problemen zou kunnen opleveren voor bedrijven.

“Je moet de gaten in de energievoorziening opvullen met conventionele energie, dus het wordt erg moeilijk met deze dubbele structuur te hebben die we in de toekomst in stand zullen moeten houden. Aan de ene kant de groene vluchtige energie en aan de andere kant de conventionele energie om de gaten op te vullen”, zei hij.

“Dit zijn dubbele kosten. Dit zijn hoge energiekosten en dit is niet goed voor de industrie. Het is een lastig parcours.”

Duitsland zou 2% tot 3% van zijn huidige industriële capaciteit kunnen verliezen als bedrijven hun activiteiten verplaatsen naar landen waar gas en elektriciteit goedkoper zijn, zoals de VS of Saoedi-Arabië, volgens een onderzoeksnota die in augustus door Berenberg werd vrijgegeven.

De onzekerheid over de energieprijzen heeft waarschijnlijk bijgedragen aan een daling in het ondernemersvertrouwen, schreef Holger Schmieding, hoofdeconoom bij Berenberg, in de notitie. Hij voegde eraan toe dat “de huidige beleidsonzekerheid en de ontsteltenis over halfbakken overheidsplannen geen structurele factoren zijn die de Duitse economie voor lange tijd zullen tegenhouden.”

Maar er zijn steeds meer tekenen van publieke ontgoocheling over de verschuiving naar een duurzamer Europa, waarbij een zogenaamde ‘greenlash’ ontstaat naarmate mensen de kosteneffecten voelen.

Sinn suggereerde dat er politieke gevolgen zouden zijn als gevolg van de focus op duurzaamheid.

“Er is duidelijk sprake van een tegenreactie… De bevolking beweegt zich nu naar rechts”, zei Sinn, verwijzend naar de populariteit van de rechtse partij Alternative für Deutschland, die in juni voor het eerst de districtsraadsverkiezingen won.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *