Mislukt tegenoffensief: verliest de oorlog Oekraïne omdat de buitenlandse strijders weglopen?

Het is bijna drie maanden geleden sinds de lancering van het langverwachte tegenoffensief van Oekraïne, waarvan veel “experts” beweerden dat het de fatale klap zou zijn die de Russische troepen volledig uit het land zou verdrijven. De eerste acties leverden weinig op; ongeveer 90 vierkante mijl grondgebied in juni en de inname van een handvol dorpen en dat tegen hoge kosten.

Officiële cijfers van het Ministerie van Defensie zeggen dat Oekraïne sinds het begin van het conflict meer dan 100.000 troepen heeft verloren (bijna het dubbele van het aantal Amerikaanse doden tijdens de hele oorlog in Vietnam). Andere schattingen zijn echter nog veel hoger.

Buitenlandse strijders die terugkomen van de frontlinies maken melding van een slecht beheerd en van een chaotisch Oekraïens leger dat doordachte tactieken hanteert. Sommigen zeggen dat de eenheden waaraan zij waren toegewezen de afgelopen maanden 80% of meer van hun manschappen hebben verloren. De militaire leiding van Oekraïne heeft ook misbruik gemaakt van hun vloot van tanks en gepantserde voertuigen van de NAVO, waarbij deze in sommige gevallen ‘rechtstreeks mijnenvelden in zijn gestuurd’. Zoals de vrijwilligers opmerkten, kregen de Oekraïners wel training in het bedienen van de voertuigen, maar geen training in hoe ze deze effectief in een gevecht moesten gebruiken.

Er is ook een stortvloed aan berichten die suggereren dat eigen vuur aanzienlijke schade heeft aangericht, zo erg zelfs dat ‘huurlingen’ zichzelf hebben bedekt met reflecterende blauwe of gele tape, zodat ze niet worden aangezien voor Russische troepen.

Deze desorganisatie lijkt ver verwijderd te zijn van de precisie die Oekraïne aan de dag legde tijdens zijn offensief van 2022, dat Rusland dwong een groot aantal strijdkrachten te herpositioneren en ruim 3000 vierkante kilometer grondgebied op te geven. Maar in 2023 kwam er een einde aan het momentum. De Oekraïnse troepen zaten vast in Bakhmut, waar ze duizenden soldaten verloren.

Wat is er veranderd sinds eind 2022? Eén mogelijke verklaring is het enorme aantal buitenlandse strijders dat zich vorig jaar bij Oekraïne had aangesloten en die nu terug naar huis zijn. Hoewel de gegevens over die vrijwilligers beperkt zijn, beweren meerdere bronnen dat in 2022 minstens 20.000 huurlingen (waarvan velen met eerdere gevechtservaring) zich bij Oekraïne hebben aangesloten. Dan zijn er nog de geheime agenten – minstens één generaal uit Groot-Brittannië heeft laten weten dat Royal Marine-eenheden werden in feite ingezet bij operaties met een hoog risico in Oekraïne.

Bronnen geven ook aan dat Amerikaanse speciale operatieteams sinds het begin van de oorlog in de Amerikaanse ambassade in Kiev zijn gestationeerd. Hoewel ambtenaren beweren dat de soldaten niet naar de frontlinie gaan en in de buurt van de ambassade blijven (wat dan weer de vraag oproept: wat heeft het voor zin om ze daar te hebben?).

De aanwezigheid van hoogopgeleide westerse geheime operatietroepen in Oekraïne zou het veel effectievere offensief in 2022 helpen verklaren. Bijna alle buitenlandse strijders worden opgenomen in het “Internationale Legioen van Defensie van Oekraïne”, waarbij eenheden van buitenlandse strijders formeel onder de reguliere strijdkrachten van Oekraïne vallen en rapporteren aan Oekraïense commandanten. Het is een methode om de internationale regels over huurlingen te omzeilen, hoewel het Kremlin zegt dat buitenlandse troepen nog steeds geen bescherming zullen krijgen onder de status van krijgsgevangene.

Zware verliezen, een grote kans op eigen vuur en een gebrek aan bescherming onder de Conventie van Genève zijn waarschijnlijk oorzaken van de abrupte daling van het aantal buitenlandse huurlingen in Oekraïne in 2023. Het officiële aantal daalde van 20.000 soldaten in 2022 naar slechts 1500 dit jaar, zelfs nadat Kiev het ereburgerschap aanbood aan alle buitenlanders die voor hen wilden vechten. Zoals het geval is in de meeste oorlogen, doet meestal een handjevol strijders het grootste deel van het zware werk, terwijl de rest een ondersteunende rol vervult. Maar vertrouwt Oekraïne voor zijn vuile werk bijna volledig op ervaren strijders uit Europa en de VS?

Recente verliezen en desorganisatie in combinatie met de afname van het aantal buitenlandse vrijwilligers geven aan dat dit inderdaad het geval zou kunnen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *