Duits experiment met het schrappen van kernenergie dreigt een gigantische flop te worden

De Duitse elektriciteitsimport bereikt in augustus een nieuw record omdat de uitfasering van kernenergie de productiekosten doet stijgen

Ondanks het sluiten van de kerncentrales om zich te concentreren op de productie van hernieuwbare energie, werd vorige maand meer dan een vijfde van de geïmporteerde elektriciteit geproduceerd uit kernenergie…

Volgens het Federal Network Agency importeert Duitsland meer elektriciteit dan ooit tevoren, nadat het in augustus een recordaantal van 6.505 gigawattuur uit het buitenland had gekocht.

De federale overheid heeft een groot deel van de elektriciteit die wordt geproduceerd door haar onlangs gesloten kerncentrales vervangen door geïmporteerde elektriciteit, waarvan bijna de helft ironisch genoeg werd geproduceerd met behulp van kernenergie en fossiele brandstoffen.

Dit resulteerde in een aanzienlijk tekort op de elektriciteitshandelsbalans, waarbij het land voor € 557 miljoen aan elektriciteit meer importeerde dan het vorige maand naar zijn buurlanden van de EU exporteerde.

De import van elektriciteit vindt doorgaans plaats via de aanleg van transmissielijnen of onderzeese kabels die elektriciteitsnetten over de nationale grenzen heen met elkaar verbinden. De energie kan worden opgewekt uit verschillende bronnen, waaronder waterkracht, kernenergie, fossiele brandstoffen zoals gas en steenkool, of hernieuwbare energie.

En ondanks dat de Duitse federale overheid prioriteit wil geven aan hernieuwbare energiebronnen om energie op te wekken, wat blijkt uit haar beleidsbeslissing om eerder dit jaar de resterende kerncentrales van het land te sluiten, werd vorige maand 21 procent van de geïmporteerde elektriciteit opgewekt door kernenergie. 28 procent door kernenergie. werd volgens de krant Bild gegenereerd door het verbranden van steenkool en gas. De energietransitie in het land lijkt dan ook nog ver weg.

Kanselier Olaf Scholz probeerde in juli de zorgen over de stijgende import weg te nemen door te beweren dat er elk jaar fasen zijn waarin de Duitsers elektriciteit uit andere landen kopen.”

De import van elektriciteit in Duitsland is echter aanzienlijk toegenomen sinds de sluiting van de kerncentrales van het land op 15 april.

Zoals Tim Meyerjürgens, directeur van transmissienetbeheerder Tennet, uitlegde, betekent de stijgende import niet noodzakelijkerwijs dat Duitsland niet in staat is zelf voldoende elektriciteit op te wekken, maar zegt het wel iets over de productieprijs, namelijk dat deze duurder is geworden.

Na de kernuitstap is een groot deel van de Duitse elektriciteit geproduceerd via aardgas- en kolencentrales, terwijl de productie van hernieuwbare energie niet levensvatbaar was.

“Deze zijn vaak duurder dan hernieuwbare energiebronnen en kernenergie in het buitenland,” legde Meyerjürgens uit, waarmee hij impliceert dat de federale overheid de import van door kernenergie geproduceerde elektriciteit goedkeurt, terwijl ze dit eenvoudigweg zelf had kunnen produceren met binnenlandse kerncentrales tegen een goedkoper tarief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *