Waarom Nick Colas optimistisch is over goud

De voormalige Credit Suisse-analist en SAC Capital-portfoliomanager die DataTrek Research in 2017 oprichtte, is optimistisch over de evolutie van de goudprijs.

In 1960 kwam de familie van Colas vlak na de Cubaanse revolutie naar Amerika met niet meer dan $ 200 in bezit. Nadat hij carrière had gemaakt, begon zijn vader gouden munten te kopen tijdens zakenreizen naar Europa toen de goudprijs $35 tot $37 per ounce bedroeg.

“Hij beschouwde goud als een waarde opslag op de lange termijn”, zei Colas over zijn vader. Vervolgen schafte president Nixon in 1971 de goudstandaard af, waarna de goudprijs begon te stijgen.”

“Aan het eind van de jaren zeventig werd de inflatie echt een belangrijk investeringsthema en ging de prijs van goud zelfs nog verder stijgen”, vervolgt hij.

In 1974 steeg de waarde van goud van de $35 in de jaren zestig naar $600 per ounce in 1980.

Terwijl de S&P 500 de afgelopen tien jaar ongeveer 13% per jaar is gegroeid, begint de samengestelde jaarlijkse groei van 5% van goud er ook behoorlijk indrukwekkend uit te zien als je buiten de Amerikaanse grenzen kijkt.

Colas merkt op dat de MSCI All-Country Ex-U.S. index en Chinese aandelen respectievelijk slechts 5% en 3% groei lieten zien. Beleggen in goud was buiten de VS dus toch nog niet zo’n slecht idee. En nu zijn de centrale banken in de ring gekomen.

Volgens de World Gold Council is 25% van de vraag naar goud momenteel afkomstig van centrale banken – voornamelijk China, Rusland, Turkije en India. Waarom? Goud geprijsd in dollar is nog steeds de reservevaluta van de wereld.

Goud biedt centrale banken ook immuniteit tegen sancties en confiscatie tijdens geopolitieke omwentelingen. Met de toenemende spanningen waarbij landen als Rusland en China betrokken zijn, bewegen centrale banken zich richting activa die niet alleen door de dollar worden ondersteund, maar ook ongevoelig zijn voor sancties en confiscaties, zoals wat we zagen met de Russische activa na de invasie van Oekraïne.

Zo vat Colas het kort en goed samen: “We zijn behoorlijk optimistisch over goud, de komende vijf tot tien jaar heb je een goede onderliggende vraag en een goede incrementele vraag van centrale banken.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *