Chinese autofabrikanten overspoelen tweejaarlijkse IAA autoshow (Duitse constructeurs raken stilaan in paniek)

De Chinese autofabrikanten komen deze week in zulke grote aantallen naar de belangrijkste autoshow van Europa dat de Duitse media een staat van bijna existentiële angst ten toon spreiden.

Normaal gesproken biedt de IAA een tweejaarlijkse gelegenheid voor de beroemde autofabrikanten en leveranciers van het land om te pronken met hun meest indrukwekkende nieuwe innovaties, waarbij zowel bezoekers als journalisten versteld staan van wat nieuw op de automarkt is.

Deze keer heeft iedereen het echter maar over één ding: de potentiële vloedgolf van nieuwe elektrische voertuigen uit het Verre Oosten die hen op hun eigen thuismarkt bedreigt.

“De IAA wordt de Chinese show”, waarschuwde een van de toonaangevende zakenweekbladen van het land, terwijl Der Spiegel voorspelde dat er “moeilijke tijden zullen aanbreken voor de Duitse auto-industrie.”

Het land is al behoorlijk vernederd door het succes van Elon Musk’s Tesla, die bedrijven als Mercedes-Benz en BMW zo moeiteloos degradeerde naar meelopers in hun eigen sector. Het laatste wat ze nodig hebben is dat nieuwe startende merken zoals Wang Chuanfu’s BYD hun toevlucht zoeken tegen Musk’s prijzenoorlog in China door de steven richting Europa te richten.

“We willen premium en betaalbaar zijn”, zegt Brian Yang, manager van BYD Europe, in een interview met Handelsblatt, een Duits dagblad dat nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de zakelijke elite van het land. De waarschuwing over de Chinese invasie op de automarkt is dan ook duidelijk aangekomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *