Waarom geld verliezen op de beurs zo gemakkelijk is en waarom de S&P 500 zeker geen goudmijn is

Een verrassend groot deel van de S&P 500 aandelen levert geen stuiver op, maar zadelt de belegger zelfs op met een verlies.

Vijf jaar wachten is lang voordat je geen geld verdient met een aandeel. Maar dat is het geval geweest voor een verrassend groot deel van de S&P 500 – wat verklaart waarom zoveel beleggers het beu zijn en zelfs bereid zijn hun aandelen te dumpen voor simpele spaarrekeningen die 5% opbrengen.

Meer dan een kwart van de aandelen die momenteel in de S&P 500 staan, inclusief toch wel bekende namen als VF (VFC), DXC Technology (DXC) en Carnival (CCL), staan nu lager dan vijf jaar geleden, zegt een Investor’s Business Daily analyse van gegevens van S&P en MarketSmith. Zelfs wijdverbreide aandelen in de Dow Jones Industrial Average, zoals Walt Disney (DIS), zijn de afgelopen vijf jaar met een kwart in koers gedaald.

Dit terwijl de S&P 500 zelf de afgelopen vijf jaar met 55,2% is gestegen. Maar feit is dat je een kans van één op vier hebt gehad om een verliezer boven een winnaar te kiezen. Wie de verkeerde keuze maakt, blijft niet alleen achter op de markt, maar heeft ook minder geld dan waarmee hij of zij begon.

“Hoop doet leven, maar die hoop wordt niet altijd door de realiteit ingehaald “, zegt Robert Maltbie, fondsmanager van Argonaut 2000 Partners. Slechts een handvol mensen heeft jarenlang de S&P 500 gevolgd, zegt hij.

Als je alleen maar naar de S&P 500 zelf kijkt, zien de afgelopen vijf jaar er solide uit. Maar als we dieper ingaan op het gedrag van individuele aandelen, wordt een ander verhaal verteld.

Voor de gehele S&P 500, inclusief dividenden, behaalden beleggers de afgelopen vijf jaar, eindigend in augustus, een totaalrendement van meer dan 69%, zegt Howard Silverblatt van S&P Dow Jones Indices. En dat geldt niet alleen voor de S&P 500. De Dow Jones boekte een rendement van 49% en smallcaps bijna 21%. Vanuit dat perspectief zien de marktrendementen er geweldig uit.

Maar dit rendement is vrijwel geheel te danken aan een totaalrendement van 135% op grote technologieaandelen in die periode van vijf jaar. Slechts tien aandelen zijn goed voor ongeveer een derde van de waarde van de S&P 500. Als je eenmaal verder kijkt dan Big Tech, begin je te begrijpen waarom geld verliezen op de beurs zo gemakkelijk is.

Ruim 125 aandelen in de S&P 500 staan nu lager dan vijf jaar geleden. En bij sommige daarvan ging het behoorlijk hard. Ruim 40% van de aandelen daalden met 25% of meer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *