Chinese centrale bank heeft haar goudreserves voor de tiende maand op rij aangevuld

De Chinese centrale bank heeft haar goudreserves voor de tiende maand op rij aangevuld door gerichte aankopen, nu de op één na grootste economie ter wereld probeert af te stappen van haar afhankelijkheid van dollarreserves.

Volgens Bloomberg steeg de voorraad van het edelmetaal van de People’s Bank of China in augustus met 29 ton tot 2.165 ton. In totaal is er de afgelopen tien maanden ongeveer 217 ton goud toegevoegd aan de reserves van de Chinese centrale bank, aldus het verkooppunt.

Het Chinese goud oppotten komt te midden van de pogingen van het land om de dominantie van de dollar in de mondiale handels- en investeringsstromen uit te hollen, evenals de status van het groene biljet als reservevaluta van de wereld. Het Aziatische land heeft zijn posities in (Amerikaanse) staatsobligaties in juni teruggebracht tot het laagste niveau in veertien jaar.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat China niet het enige land is dat zijn goudvoorraad vergroot. Volgens een rapport van de World Gold Council uit mei schat 62% van de centrale banken dat het gele metaal de komende vijf jaar een groter deel van de reserves zal uitmaken.

China en verschillende andere landen hebben de afgelopen jaren hun inspanningen opgevoerd om hun afhankelijkheid van de dollar in de internationale handel en investeringen te verminderen – vooral nu de VS de mondiale suprematie van de dollar heeft benut om economische en financiële sancties op te leggen aan landen als Rusland en Iran.

“De reservestatus van de dollar is een voorrecht dat de VS aanzienlijke politieke, economische en marktinvloed geeft”, schreef Skylar Montgomery van GlobalData TS Lombard vorige maand in een notitie.

“Die bewapening van de dollar is een deel van de reden waarom Rusland, China en andere BRICS-landen hebben gestreden en nog altijd strijden voor een alternatief voor de dollar”, voegde ze eraan toe.

Het succes van de zogenaamde de-dollariseringsbeweging is tot nu toe onbewezen – gezien het feit het aandeel van de dollar in de wereldwijde betalingen een recordhoogte heeft bereikt. SWIFT-betalingen waarbij de Amerikaanse dollar betrokken is, stegen in juli tot een ongekende 46%, aldus Bloomberg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *