Steeds meer beleggers volgen het voorbeeld van de centrale banken en kopen goud

De fixatie van de centrale banken op het uitbreiden van hun goudreserves sinds 2022 heeft beleggers ertoe aangezet om ook meer van hun kapitaal aan de markt voor edelmetalen toe te vertrouwen, zei JPMorgan vorige week in een rapport.

Hoewel de bank heeft vastgesteld dat de handelaren wereldwijd het afgelopen jaar grotendeels onderwogen zijn geweest in alle mogelijke grondstoffen, is hun geschatte blootstelling aan het gele metaal toegenomen tot het hoogste niveau sinds 2012.

Met andere woorden: de allocatie van beleggers aan goud lijkt op dit moment naar historische maatstaven tamelijk hoog en men moet uitgaan van een structurele toename van de vraag van de centrale banken die verder gaat dan de historische normen. Dit vanwege de angst voor sancties of algemene diversificatie weg van staatsobligaties van de G7.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne begin 2022 hebben buitenlandse centrale banken hun goudreserves vergroot in een poging minder afhankelijk te zijn van de Amerikaanse dollar. Hoewel de munt de belangrijkste reservevaluta ter wereld is, diende de bewapening van de dollar tegen Rusland als een waarschuwing voor andere landen met grote blootstelling aan de Amerikaanse munt.

Maar terwijl centrale banken in het eerste kwartaal 228,4 ton goud toevoegden – een stijging van 176% ten opzichte van een jaar eerder – zei JPMorgan dat de toekomst enigszins onzeker is. In de nota werd melding gemaakt van een vertraging in het tweede kwartaal, waarbij de netto-aankopen normaliseerden op ongeveer 100 ton.

Dit zou echter te wijten kunnen zijn aan de onrust op de lokale goudmarkt in Turkije, waardoor de centrale bank van dat land meer goud verkocht.

Hoewel deze normaliseringstrend wellicht slechts tijdelijk is, zou zij helpen het meer traditioneel evenwicht tussen goudprijsniveaus en reële obligatierendementen te herstellen. De vraag van de centrale banken heeft de prijs van de grondstof hoger opgedreven dan zou worden gesuggereerd door de reële rente op tienjarige staatsobligaties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *