Beleggers in fossiele brandstoffen lopen het risico tussen de 1 biljoen en 4 biljoen dollar te verliezen

Toonaangevende klimaatwetenschappers hebben gezegd dat een aanzienlijk deel van de fossiele brandstoffen in de grond moet blijven om de mondiale temperatuurstijging te beperken.

Die boodschap lijkt echter niet tot de rijkste landen ter wereld door te dringen.

“De simpele boodschap is duidelijk dat als deze beslissingen nu worden genomen – en ze kunnen worden genomen om legitieme politieke redenen voor de energieveiligheid – er in de toekomst nog altijd een keuze zal blijven voor besluitvormers over de vraag of deze reserves nog steeds worden geëxploiteerd of dat de doelstellingen van het Akkoord van Parijs zijn bereikt”, zei IPCC-chef Jim Skea tegen CNBC.

De boodschap van ‘s werelds toonaangevende klimaatwetenschappers in april vorig jaar was dat een substantiële vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen nodig zal zijn om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het verbranden van fossiele brandstoffen zoals steenkool, olie en gas is de belangrijkste oorzaak van de crisis.

Het IPCC zei zelfs dat het huidige gebruik van fossiele brandstoffen al meer is dan de planeet aankan en dat aanvullende projecten voorbestemd zijn om nog grotere emissies vast te leggen met verwoestende gevolgen.

Het VN-klimaatpanel schatte ook dat beleggers in fossiele brandstoffen het risico zouden kunnen lopen tussen de 1 biljoen en 4 biljoen dollar te verliezen als de regeringen wereldwijd actie ondernemen om de mondiale temperatuurstijging te beperken.

Deze zogenoemde ‘koolstofzeepbel’ wordt erkend als een groot risico voor beleggers met een hoge blootstelling aan fossiele brandstoffen. Mocht deze zeepbel barsten, dan wordt aangenomen dat de gevolgen ervan schokgolven door de wereldeconomie zouden kunnen sturen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *