Panamakanaal wordt geconfronteerd met waterschaarste vanwege El Niño

Een toenemend aantal door het klimaat veroorzaakte extreme weersomstandigheden eist zijn tol van de belangrijkste scheepvaartroutes ter wereld en analisten vrezen dat El Niño de zaken nog erger zou kunnen maken.

De lage waterstanden op het van cruciaal belang zijnde Panamakanaal hebben het Midden-Amerikaanse land ertoe aangezet het aantal schepen dat via de belangrijkste mondiale handelsroute vaart te verminderen.

De Deense scheepvaartgigant Maersk zei dat het alleszins voorlopig grotendeels onaangetast is door de vertragingen in het Panamakanaal, hoewel het bedrijf waarschuwde dat de klimaatrisico’s voor de belangrijkste scheepvaartroutes steeds vaker voorkwamen, met mogelijk ernstige gevolgen.

El Niño – of ‘de kleine jongen’ in het Spaans – markeert de ongebruikelijke opwarming van het oppervlaktewater in de tropische centrale en oostelijke Stille Oceaan. Het is een natuurlijk voorkomend klimaatpatroon dat zich gemiddeld elke twee tot zeven jaar voordoet.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *