De Duitse regeringspartij stelt een huurbevriezing van drie jaar voor om de inflatie een halt toe te roepen

In Duitsland stijgen de huren in een recordtempo, terwijl de regering tot dusver machteloos heeft moeten toezien. De politiek waagt zich nu aan een gok op prijsbeheersing die gegarandeerd zal mislukken…

Met behulp van een wetswijziging uit 1994 maken de Duitsers gebruik van variaties in de huurcontrole zoals die in San Francisco werd toegepast, waarbij de gevolgen ervan voor huurders en verhuurders bestudeerd wordt.

Door gebruik te maken van nieuwe gegevens die de migratie van individuen op het vlak van huisvesting volgen, ontdekten de Duitsers dat huurcontrole de mobiliteit van huurders met 20 procent beperkt. In San Francisco was er uiteindelijk sprake van een negatief in plaats van een positief effect.

Verhuurders die onder de huurcontrole vallen, verminderden het aanbod van huurwoningen met 15 procent door verkoop aan eigenaar-bewoners en het herontwikkelen van gebouwen. Terwijl huurcontrole de verdringing van zittende huurders op de korte termijn voorkomt, heeft het verloren aanbod van huurwoningen op de lange termijn de markthuren doen stijgen, waardoor uiteindelijk de doelstellingen van de wet werden ondermijnd.

Een studie uitgevoerd door Brookings kwam tot de volgende conclusie: “Huurcontrole lijkt op de korte termijn de betaalbaarheid voor de huidige huurders te bevorderen, maar vermindert op de lange termijn de betaalbaarheid, stimuleert gentrificatie en creëert negatieve externe effecten op de omliggende buurt. Deze resultaten benadrukken dat het dwingen van verhuurders om huurders te verzekeren tegen huurverhogingen uiteindelijk contraproductief kan zijn. Als de samenleving zich sociaal wil verzekeren tegen huurverhogingen, kan het minder verstorend werken om deze subsidie aan te bieden in de vorm van een overheidssubsidie of een heffingskorting. Dit zou de prikkels voor verhuurders wegnemen om het woningaanbod te verkleinen en zou huishoudens de verzekering kunnen bieden die zij wensen.”

Of met andere woorden: huurbevriezing om de inflatie aan banden te leggen, werkt niet. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *