De Amerikaanse centrale bank loopt achter de feiten aan en dat zal ze zuur opbreken

Met de verwachting dat de Federal Reserve de rente vandaag woensdag 20 september stabiel zal houden, zou het tijdperk van renteverlagingen wel eens sneller kunnen aanbreken dan velen verwachten, aldus Axel Merk, president en CIO van Merk Investments, die Fed-voorzitter Jerome Powell een gebrek aan strategie verwijt.

“Een Federal Reserve heeft inderdaad geen strategie, ze doet maar lukraak wat ze denkt dat ze zou moeten doen. We hebben een Fed die vasthoudt aan waar ze nu zijn, in de hoop dat de zaken op de een of andere manier zullen normaliseren. Wat uiteindelijk gebeurt is dat de Federal Reserve niets doet”, zei Merk.

Het probleem is dat de inflatie niet lineair is, legde Merk uit. Vorige week verwerkten de markten de laatste inflatiecijfers waaruit bleek dat de consumentenprijsindex in augustus met 0,6% steeg – de grootste maandelijkse winst dit jaar.

Het nominale cijfer op jaarbasis bedroeg 3,7%, vergeleken met 3,2% in juli. En omdat de hernieuwde prijsdruk te wijten was aan de stijgende energieprijzen, steeg de kerninflatie, exclusief energie en voedsel, jaar op jaar met 4,3%, een vertraging ten opzichte van de 4,7% in juli. De producentenprijsindex (PPI) steeg vorige maand ook met 0,7% – de sterkste stijging in meer dan een jaar.

Tegelijkertijd zijn de inflatiecijfers niet de meest betrouwbare indicator van wat de Fed zal doen tijdens de bijeenkomsten van 20 september, 1 november en 13 december, benadrukt Merk.

Historisch gezien, wanneer de economie verzwakt, draait de Fed om en versoepelt haar monetair beleid. Maar de mogelijkheden van de Amerikaanse centrale bank zijn beperkt nadat zij beloofde de rente langer hoog te houden.

‘We zitten vast aan de volgende inflatiecijfers, die hoger of lager kunnen zijn’, zei Merk. “De Fed zal waarschijnlijk nog langer restrictief zijn. En het is een van de redenen waarom ik niet in het zachte landingsscenario geloof.”

Een ander probleem is dat de Fed nog steeds een soort debatclub is die met vertraging op economische veranderingen reageert. “Als je een debatclub bent, zul je geen beslissende beslissingen nemen, tenzij een crisis recht in het gezicht losbarst. De Fed loopt achter de feiten aan. En daarom waren ze te laat met het verhogen van de rente, en daarom zullen ze ook te laat zijn met het versoepelen”, zei Merk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *