Goudmarkt bereidt zich voor op een periode van opnieuw stijgende prijzen, markt is buitengewoon veerkrachtig

Zelfs na een korte daling tot onder de $1.900 per ounce te midden van de stijgende rente op staatsobligaties en een hoogste punt in zes maanden in de US Dollar Index, is goud veerkrachtig gebleken, wat volgens analisten van ANZ Research een goed voorteken is voor het prijstraject van het edelmetaal naarmate de vraag verbetert.

“De kracht van de USD zal in 2024 waarschijnlijk afnemen”, schreven ze in een recent rapport. “Hoewel we denken dat de waardestijging van de USD tot het einde van het jaar zal aanhouden, zullen de sterkere verwachtingen van renteverlagingen en het vertragende economisch groeimomentum ervoor zorgen dat de USD volgend jaar zijn neerwaartse traject zal hervatten. Dit zal een rugwind worden voor het goud.”

De analisten zeiden dat ze ook verwachten dat de investeringsstromen zullen verbeteren. “De aantrekkingskracht van goud zal toenemen met de toenemende macro-economische onzekerheid en de groeiende verwachtingen van monetaire versoepeling tot 2024”, zeiden ze. “Aanhoudend hogere rentetarieven kunnen de druk op de bedrijfsschulden vergroten, wat negatieve gevolgen zou hebben voor de economische groei.”

ANZ wees erop dat tot nu toe in 2023 “beleggers 130 ton aan strategische beleggingen (ETF-goudbezit) hebben geliquideerd”, waarbij Europa en Noord-Amerika de uitstroom aanvoerden, gedreven door hun verkrappende monetaire beleid. Ze merkten op dat Azië dit jaar anderzijds een instroom van 9,1 ton heeft gekend, waarvan 6 ton alleen al in augustus. “Een verzwakkende CNY en een lager consumentenvertrouwen stimuleren de geldstromen in goud”, zeiden ze. “De zwakkere JPY ondersteunde ook de ETF-stromen voor de regio.”

De analisten zeiden dat de detailhandelsinvesteringen ook aantrekken. “Volgens een rapport van de World Gold Council (WGC) is de verkoop van Amerikaanse gouden munten in augustus gestegen tot 85.500 oz”, schreven ze. “Chinese retail investeringen winnen ook aan kracht, te midden van een verzwakkende munteenheid en volatiele aandelenmarkten.”

Kijkend naar futures en opties zeiden de ANZ-analisten dat de netto-longposities zich op het laagste punt in zes maanden bevinden, maar dit zou zelfs positief kunnen zijn voor de prijzen in de toekomst. “Een magere speculatieve positie laat beperkte ruimte voor een materiële uitverkoop”, merkten ze op.

Ze verwachten ook dat de recente trend van goudaankopen door centrale banken zich zal voortzetten. “Geopolitieke spanningen zorgen voor een structurele verschuiving in de aankopen van centrale banken”, zeiden ze. “We verwachten dat de vraag in 2023 met 750 ton zal stijgen, maar niet het record van 1.080 ton van 2022 zal evenaren.”

De verwachting is dat de vraag naar fysiek goud ook zal verbeteren in het vierde kwartaal van het jaar, terwijl een zwakke munt en een daling van het consumentenvertrouwen in China de detailhandelsinvesteringen zouden moeten stimuleren”, zeiden ze. “De Chinese goudspotpremie steeg in augustus naar een hoogtepunt van USD 60/oz, voordat hij normaliseerde naar USD 37/oz. Hoewel de stijging meer te maken had met een aanbodkrimp als gevolg van de importbeperkingen van de overheid, zouden sterke fysieke aankopen de premie in het vierde kwartaal hoog moeten houden. We verwachten dat de import vanaf volgende maand zal aantrekken.”, aldus nog de analisten van ANZ.

Ze merkten ook de kracht van de Indiase import op in het tweede kwartaal, en opnieuw in juli, ook al waren de goudprijzen hoog. “De regering is tussenbeide gekomen om de stijging van de import van gouden sieraden uit Indonesië te beteugelen, veroorzaakt door het feit dat onder de India-ASEAN vrijhandelsovereenkomst (FTA) handelaars gouden sieraden importeerden zonder invoerrechten te betalen om de 15% invoerrechten op geraffineerde goudproducten te omzeilen”, zeiden ze, wat volgens hen betekent dat importeurs weer gewoon goud zullen gaan gebruiken. Het aanvullen van de goudvoorraden voorafgaand aan de feestdagen zou de import de komende maanden verder kunnen doen stijgen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *