We hoeven ons geen illusies te maken: NAVO bereidt zich voor op een lange oorlog in Oekraïne

Twee westerse topambtenaren hebben zojuist gezegd dat de NAVO zich voorbereidt op een lange oorlog in Oekraïne, nu het vooruitzicht op vredesonderhandelingen steeds verder aan de horizon verdwijnt.

Ten eerste zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg in een interview dat zondag werd gepubliceerd door de Duitse Funke Media Group dat de alliantie vastbesloten is de militaire steun aan Kiev verder op te voeren, en dat dit de enige manier is om vrede te bereiken. “De meeste oorlogen duren langer dan verwacht wanneer ze beginnen. Daarom moeten we ons voorbereiden op een lange oorlog in Oekraïne”, zei hij, en voegde eraan toe: “We moeten erkennen dat als Zelenski en de Oekraïners stoppen met vechten, hun land niet langer zal vechten.” Als ook president Poetin en Rusland stoppen met vechten, zullen we vrede hebben. Niet eerder.’

Maar nadat hij zich had toegelegd op het onder woorden brengen van het verlangen naar een militaire oplossing, probeerde hij nog steeds te benadrukken: ‘We willen allemaal een snelle vrede.’ Het is zeker een tegenstrijdige boodschap, aangezien hij niet zozeer de mogelijkheid aankaartte om Kiev en Moskou rechtstreeks in dialoog te laten treden aan de onderhandelingstafel.

Dit komt omdat de Oekraïense regering nog steeds probeert de druk op haar westerse partners te vergroten met betrekking tot meer wapens in een sneller tempo en geavanceerde hardware, zoals Politico presenteert:

Het hoofd van de Oekraïense Veiligheidsraad, Oleksiy Danilov, zei in een zaterdagavond gepubliceerd opiniestuk dat de enige manier om de oorlog te beëindigen is als de bondgenoten van Kiev de levering van wapens versnellen. “Het weigeren of uitstellen van de overdracht van moderne wapens aan de Oekraïense strijdkrachten is een directe aanmoediging voor het Kremlin om de oorlog voort te zetten, en niet andersom”, zei Danilov.

Vervolgens, op dezelfde dag dat de opmerkingen van Stoltenberg de krantenkoppen haalden, sprak de voorzitter van de Joint Chiefs, generaal Mark Milley, met CNN over de stand van de oorlog en het perspectief van het Pentagon. Ook hij waarschuwde dat dit conflict nog lang zal voortduren.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *