De zogenaamde ‘tafelberg’-rentevooruitzichten laten doorschemeren dat de rentevoeten langer dan verwacht hoog kunnen blijven

Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild deed een merkwaardige vaststelling: nu het derde kwartaal wordt gezien als een zeer sterk kwartaal wat betreft de groei in de VS, zijn de twijfels over een harde landing uiteraard toegenomen. En toch zijn sommige sectoren in de VS in de richting van zo’n scenario geprijsd, zo blijkt uit onderzoek van de Bank of America.

REIT’s, small caps en regionale banken zijn allemaal erg goedkoop in absolute en relatieve termen. En terugkomend op de economische groei: de detailhandelsverkopen van vorige week waren alleen maar sterk omdat de uitgaven voor benzine zo sterk stegen. Ondertussen lijken de Amerikaanse beurzen nergens heen te gaan, nu de S&P500-index nog steeds rond op het 4500-niveau blijft hangen. En het niveau van de Stoxx600-index in Europa is er een die we in januari van dit jaar al hebben gezien. Ondertussen zijn de volatiliteitsniveaus in obligaties en aandelen nog steeds laag. Is er dan niets dat de boot kan doen wankelen?

Natuurlijk is dat zo, aldus Vranken. Kijk naar de langzame maar voortdurende stijging van de impliciete rentetarieven die zijn ingebed in Fed Fund-futures. Het aantal verwachte renteverlagingen voor 2024 in de VS wordt langzaam maar zeker afgebouwd. Het weerspiegelt de zogenaamde ‘tafelberg’-rentevooruitzichten, waarbij de rente langer hoger zal blijven.

Het tenietdoen van toekomstige renteverlagingen zou kunnen worden geïnterpreteerd als impliciete renteverhogingen. Het rendement op 2-jarige obligaties zou dus verder moeten stijgen, waardoor nog betere rendementen op de korte termijn obligaties kunnen worden geboden.

Moet het daarom een verrassing zijn dat er meer geld naar MMKT-fondsen in de VS stroomt? Vranken impliceert daarmee natuurlijk dat dit niet het geval is. De Fed heeft de perceptie versterkt dat er nog een laatste renteverhoging op tafel ligt en dat toekomstige renteverlagingen inderdaad wishful thinking zijn. En als dat beleggers ongemoeid laat, kan het feit dat een overheidsshutdown weer op de agenda staat, sommigen ook verontrusten. Verschillende commentaren van politieke analisten wijzen op de mogelijkheid dat de republikeinen in het Huis van Afgevaardigden de financiering van verschillende departementen in oktober niet zullen verlengen. Dus dat kan een bijkomende zorg worden, zo stelt Vranken.

Maar terugkomend op de Amerikaanse detailhandelsverkopen en de energiekosten: zowel de benzinekosten als de hypotheeklasten vormen vandaag de dag de grootste kostenpost waarmee Amerikaanse huishoudens worden geconfronteerd. De olieprijzen liggen trouwens precies op het niveau waar de Saoedi’s ze willen hebben. 100$ per vat is waar ze naar streven. Ook al bedraagt de Brent-premie slechts ongeveer 94$ pb, Arab Light, de belangrijkste benchmark voor de Saoedi’s ligt op 100$pm, omdat de premie voor Brent is gestegen naar bijna 6$pb. En de Arabieren herinvesteren deze olie-inkomsten niet langer in staatsobligaties. De grootste beleggers in Amerikaanse T-obligaties van vandaag zijn Europese beleggers.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *