Gestegen grondstofprijzen dreigen beleid van de centrale banken te laten ontsporen

Tot nu toe waren de best presterende sectoren op de beurs in zowel Europa als de VS de energiesector en de basismaterialen. Om te begrijpen waarom dat zo is, hoef je volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild alleen maar te kijken naar hoe de onderliggende prijzen voor olie en sommige basismetalen het hebben gedaan. En het is geen verhaal van vraag, maar eerder van aanbod.

De bezuinigingen op het aanbod van de OPEC+ zijn een heus knelpunt geworden. Ondanks het feit dat de wereldeconomie vertraagt en je dus zou verwachten dat de erosie van de vraag de olieprijzen zal doen dalen, heeft de dynamiek aan de aanbodzijde volgens Vranken de overhand.

In de VS bevinden de olievoorraden zich op een recordlaagte. En daarmee bedoelt hij de totale voorraden die de publieke strategische oliereserves combineren met de particuliere olievoorraden die op de markt beschikbaar zijn. Zelfs als de Amerikaanse olieproductie op weg is naar nieuwe recordniveaus, kan de huidige situatie niet van de ene op de andere dag veranderen. Dezelfde opmerking geldt voor China, waar de nationale oliereserves worden aangevuld om grotere voorraden op te bouwen.

Ondertussen is het verhaal met betrekking tot de basishulpbronnen, en dus voor de meeste basismetalen, enigszins vergelijkbaar, ook al moet je een onderscheid maken. Maar wat China betreft: zelfs als de economie vertraagt, zijn de voorraden ijzererts in de Chinese havens tot het laagste niveau geslonken voor de afgelopen vijf jaar. Gedeeltelijk komt dat doordat Peking opnieuw op de infrastructuurknop drukt en de spoorweguitbreiding heeft gestimuleerd, lees door extra spoorwegen in het hele land aan te leggen. De logica voor zink en tin lijkt vergelijkbaar te zijn met die voor ijzererts, terwijl de inzinking van de bouwsector in China de prijzen voor koper heeft gedrukt.

Dat gezegd zijnde riskeren hogere grondstoffenprijzen het beleid van de centrale banken te laten ontsporen, omdat de totale inflatie hierdoor zal stijgen als de huidige prijzen op dit niveau blijven of zelfs hoger stijgen. Eerdere deze week verklaarde de CEO van Chevron op CNBC-televisie dat hij verwacht dat de olieprijzen binnenkort de 100$pb zullen overschrijden. Uiteraard zal dit ook de groei beïnvloeden, vooral in de VS, omdat een groter deel van de bevolking erg gevoelig is voor energieprijzen en de impact ervan op het beschikbare inkomen.

En het kan van invloed zijn op het rendement op obligaties, zo stelt Vranken vast. De voor de toekomst verwachte inflatieniveaus zijn deze maand gestegen, evenals de rendementen op lange termijnobligaties. De rente op Amerikaanse staatsobligaties op 30 jaar is deze maand bijna 20 basispunten gestegen. En daarmee zijn de prijzen voor ultralange obligaties in een duikvlucht terechtgekomen. De 0,65% 6/71 Belgische OLO is gedaald naar een koersniveau van rond de 36%, wat een rendement van 3,35% opleverde. Dan te bedenken dat het begin 2021 voor ongeveer 97% werd verhandeld…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *