Stijgende schulden en gedevalueerde valuta zullen de goudprijs naar recordhoogtes duwen (zegt Eric Strand van AuAG Funds)

De hardnekkig hoge consumentenprijzen hebben hun tol geëist van het goud, omdat ze centrale banken wereldwijd, onder leiding van de Federal Reserve, dwingen de rente agressief te verhogen; een veel belangrijkere trend op de markt blijft echter de bullish lange termijn vooruitzichten van de goudmarkt ondersteunen.

Eric Strand, oprichter van AuAg Funds, zei dat hoewel stijgende consumentenprijzen de economische activiteit beïnvloeden, de echte dreiging blijft bestaan uit mondiaal monetair beleid dat de geldhoeveelheid heeft vergroot en de koopkracht heeft doen afnemen.

Strand merkte op dat sinds president Richard Nixon het goudvenster sloot, waardoor de Amerikaanse dollar effectief uit de goudstandaard werd gehaald, de waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van goud met 97% is gedaald.

“Prijsinflatie kan vele oorzaken hebben, maar wat we kunnen zien is dat de lange trend van lagere geldomloopsnelheid, het aantal keren dat geld van de ene entiteit naar de andere beweegt, nu is omgedraaid. Het onvermoeibaar gelddrukken door de centrale banken dat resulteerde in enorme balansen en een hogere geldomloop zijn de oorzaak van de huidige prijsinflatie”, aldus Strand in zijn laatste rapport.

Strand zei dat zelfs als de inflatie blijft dalen, groeiende balansen zullen leiden tot verdere daling van de dollarkoers en uiteindelijk tot hogere consumentenprijzen. Het Amerikaanse begrotingstekort zal dit jaar naar verwachting met $2 biljoen toenemen, een verdubbeling ten opzichte van $1 biljoen vorig jaar.

“De monetaire inflatie is de belangrijkste aanjager van de goudprijs over een langere periode. Goud is dit millennium met meer dan +500 procent gestegen in USD en EUR. Bovendien is goud sinds 2020 met +26,5 procent gestegen in USD en + 32,5 procent in EUR”, zei hij.

Hoewel de goudprijs vastzit in een bereik tussen $1.900 en $1.980 per ounce, zei Strand vooruitkijkend dat hij optimistisch blijft dat goud nieuwe recordhoogtes zal bereiken, zo niet tegen het einde van het jaar, dan toch begin 2024.

“Zodra de markten het gevoel hebben dat de renteverhogingen voorbij zijn en dat de centrale banken weer zullen beginnen met versoepelen, zal goud echt gaan vliegen. We denken nog steeds dat dit nog in 2023 zal gebeuren en dat ons prijsdoel van 2190 USD per troy ounce voor het jaar staat nog steeds”, zei hij. “Dat zou nog eens plus 14 procent in USD zijn. Zelfs als dat om de een of andere reden dit jaar niet gebeurt, zal het niet lang meer duren voordat we in 2024 nieuwe recordhoogtes in USD zullen zien bereiken.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *